Що таке дефіцит калорій, як правильно його розрахувати

Головна / unsorted / Що таке дефіцит калорій, як правильно його розрахувати

Всі дієтологи як один кажуть, щоб почати втрачати вагу, необхідно створити дефіцит калорій. Найчастіше дівчата сприймають цей порад неправильно: починають відмовляти собі буквально у всьому, перетворюючи дієту в екстремальне голодування. Харчування з дефіцитом калорій працює за іншим алгоритмом, і, якщо його порушити, у кращому випадку ви стоять на місці у схудненні, у найгіршому — нашкодити здоров’ю.

Що таке дефіцит калорій

Створити дефіцит калорій — з’їдати менше калорій, ніж ваш організм може витратити за добу. Це не означає, що не треба їсти зовсім, головне — розрахувати свою денну норму калорій і зберігати баланс у харчуванні, вживаючи білки, жири та вуглеводні. Тільки тоді організм почне забирати енергію з жиру, що накопичується на животі, стегнах, сідницях та спині.

Як зрозуміти, скільки калорій необхідно

Важливо розуміти, що у випадку з дефіцитом калорій голодувати не потрібно. Прорахуйте, скільки калорій вам потрібно, щоб пустити в розхід жир і не нашкодити метаболізму. Найпростіший варіант — скористатися формулою Міффліна-Сан-Жеора, а саме: (10*вага) + (6,25*зріст) — (5*вік) — 161. Тобто, якщо вам 26, ваш зріст дорівнює 168 сантиметрів, а вага — 70 кілограмів, норма комфортного схуднення буде рівна 1620 ккал. Отримана цифра — приблизно значення, і більш точний розрахунок з урахуванням способу життя може зробити тільки дієтолог.

Порада: навіть якщо ви хочете знизити норму, не варто вживати менше 1200 ккал на день. Організм перейде в режим економії, буде накопичуватися жир, а м’язова маса падати. Так схуднути не вийде, а заразом ви ризикуєте покритися целюлітом, втратити тонус шкіри і порушити менструальний цикл.

Що має бути в меню дефіциту

Як ми вже казали, дефіцит калорій повинен будуватися на балансі білків, жирів і вуглеводів. По суті, можна взяти картопля фрі та кока-колу, і 1213 ккал у вас у шлунку. Один мінус: таке харчування не можна назвати корисним. За ним обов’язково буде дефіцит вітамінів та мікроелементів, а це прямий шлях до погіршення самопочуття та зовнішнього вигляду.

Збалансоване харчування зазвичай вибудовується за наступною пропорцією: білки – 30%, жири – 10%, вуглеводи – 60% (при цьому тільки 5% з них повинні складати прості). На завтрак краще вживати складні вуглеводи та трохи білка — наприклад: крупи, макарони твердих сортів, цільнозерновий хліб, рис, картопля чи бобові. Вони повільно розщеплюються і надовго позбавляють від почуття голоду, що дозволяє не переїдати протягом дня. Можна додати багаті на кальцій кисломолочні продукти: молоко, сир або йогурт.

Обід краще починати зі свіжих фруктів та овощних салатів, заправлених рослинними оліями. У них містяться витамини, мікроелементи та клітковина, яка допомагає очищати кишечник від залишків їжі та перешкоджає накопиченню жиру в організмі. Вечеря повинна бути приготовлена ​​з упором на білки: можна з’їсти кусок нежирного м’яса або риби з невеликою порцією салату.

Які сезонні продукти варто включити до меню

При складанні раціону варто віддавати перевагу сезонним місцевим овощам та фруктам. Їхні головні переваги — насичений смак, велика кількість вітамінів і відсутність хімікатів, якими обробляють товар при тривалому перевезенні чи зберіганні.

В осінньо-зимовий період заведено наголошувати на свіжі овочі: баклажани, капусту, болгарський перець, брукву, кабачки, картопля, буряк, моркву, пастернак, томати та тыкву. З фруктів та ягід особливої ​​уваги заслуговують яблука, груші, виноград, сливи, інжир, журавлина та брусниця. Не хвилюйтеся, сирими їсти необов’язково — на їх основі можна приготувати безліч поживних страв, які допоможуть налагодити обмін речовин і впоратися із лишньою вагою. Головне – правильно розрахувати калорії.

Навіть на дієті їжа повинна приносити задоволення, можна приготувати: сирну запіканку з ананасами та сметанно-кокосовим соусом, курячу грудку з булгуром та овощами, яловичину з баклажанами та гречаною лапшою, сьомгу з імбирним соусом та рисовим дуетом. Для їх приготування використовують лише свіжі продукти, додають мінімум цукру, солі та олії.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!