Тості на завтрак, бургери на обід, булочки на полуденок. Чи не занадто багато хліба ви їсте?

Хлібобулочні вироби є одним із основних продуктів харчування. І часто ми їмо їх у надто великій кількості. Це не тільки збільшує калорійність раціону, а може стати серйозною проблемою для здоров’я — фізичного і психологічного. Ось що відбувається, коли ми зловживаємо таким продуктом, як хліб, інформує sutura.org.ua

Ви видужаєте

Якщо стрілка на шкалі ваших ваг зрушила в небажаному для вас напрямку, ймовірно, це тому, що ви їсте багато хліба, перш за все, білого. Він сам собою калорійний. Але не лише.

«Хліб збільшує ймовірність споживання інших нездорових продуктів, — каже Тріста Бест, дієтолог. — Як правило, ми їмо його з обробленим м’ясом, жирним горіховим маслом або сирами. І зрештою починаємо додавати у вазі». Згідно з дослідженням 2014-го року, люди, які з’їдали дві або більше порції білого хліба щодня, значно частіше страждали від надмірної ваги та ожиріння, ніж ті, хто вживав не більше однієї порції продукту на тиждень.

У вас часто болить живіт

Думаєте, що вибір «здорового» хліба найкращим чином вплине на ваше самопочуття? Не завжди. «Деякі види хліба, які продаються як вироби з підвищеним вмістом клітковини, можуть включати інулін і бета-глюкан — речовини, здатні викликати дискомфорт у животі — здуття та метеоризм, — каже Рейчел Файн, дієтолог. — Не слід включати такі продукти у свій раціон надто часто і у великих кількостях».

У вас перед-діабет

Якщо ваш рівень цукру в крові наближається до критичної позначки, перевірте: чи не занадто багато ви їсте хліба. «Захоплення хлібобулочними виробами, особливо з муки вищого ґатунку, сприяє розвитку запальних процесів в організмі, — каже дієтолог Хізер Хенкс. — Це може викликати резистентність до інсуліну — стан, який часто є попередником діабету».

У вас підвищений кров’яний тиск

Зв’язок між вашим зростаючим кров’яним тиском і захопленням хлібом очевидніший, ніж ви думаєте. За даними досліджень, хлібобулочні вироби є в раціоні основним джерелом натрію — речовини, яка, як відомо, підвищує артеріальний тиск. Навіть відносно скромна кількість споживаного хліба може суттєво збільшувати ризик розвитку гіпертонії, підтвердили результати дослідження 2018 року.