Печія – відчуття печіння за грудиною, по ходу стравоходу. Переважно печія буває при підвищеній кислотності шлункового соку, з’являється через 30-45 хвилин після їди як результат закидання кислого вмісту шлунку в стравохід, зрідка натощак. Медичні експерти розповіли про три шкідливі звички, які можуть викликати печію, інформує sutura.org.uaзі посиланням на ЗМІ

Тугий пояс або туга спідниця – вони здавлюють живіт та підвищують внутрішньочеревний тиск. Усередині самого шлунка тиск теж підвищується його вміст починає переміщатися вгору. В результаті печія може зберігатися досить довго. Для профілактики краще перейти на більш еластичні тканини, які не будуть так здавлювати живіт.

Відпочинок після їди в горизонтальному положенні. Коли ми лягаємо, то частина їжі, яка знаходиться у шлунку, потрапляє у стравохід. Підвищений тиск у шлунку, що утворюється через те, що соляна кислота починає перетравлювати їжу, продавлює стравохідний сфінктер – вміст шлунка потрапляє в стравохід. За рахунок цього пацієнт отримує печію та больові відчуття за грудиною. Щоб подібне не відбувалося, після їди рекомендовано протягом години практично не лягати, а трохи походити. Втім, якщо лягти на лівий бік по великій кривизні шлунка, то ймовірність розвитку печії буде меншою.

Переїдання. Є їжа, яка буквально розслабляє стравохідний сфінктер. Це солодкі продукти, молоко, вершки, жирні продукти – якщо ви після їжі з’їли торт, який містить велику кількість жирного крему, то печія вам забезпечена.

Кава не є стовідсотковим продуктом, який розслаблює сфінктер, але збільшує ймовірність розслаблення сфінктера. Якщо ви випили кофе на щастя і додали сигарету, то вплив кофеїну і нікотину може розслабити сфінктер дуже серйозно – печія у вас виникне.