Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Шкіра п’ята смерть на Землі трапляється не через шкідливі звички, а через проблеми з харчуванням
Неповноцінне харчування викликає найбільше смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск і будь-який інший фактор ризику. Це результати великого дослідження про вплив харчування на здоров’я. Дані зібрані з 195 країн з 1990 до 2017 року, інформує sutura.org.ua
Що не так з харчуванням?
Забагато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. Також люди споживають дуже мало горіхів, насіння, свіжих овочів, омега-3 жирних кислот та клітковини. Уявіть, що шкірна п’ята смерть на Землі трапляється не через шкідливі звички, а через проблеми з харчуванням.
Сумна статистика
Дослідження показує, що вплив окремих дієтичних факторів змінюється у різних країнах. Але саме надмірне споживання солі та недостатня кількість цільнозернових та фруктів у раціоні — викликають понад 50% смертей, пов’язаних з харчуванням. Інша частина пов’язана з високим рівнем споживанням червоного м’яса та м’ясних продуктів, підсолоджених напоїв та трансжирів.
Крім смертності неправильне харчування впливає на показник DALY (Disability-Adjusted Life Year). Це кількість років здорового життя, втрачених внаслідок хвороби чи смерті. Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя – це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу.
Що саме не таке?
Нам радять споживати не менше 200-300 г фруктів на день. Проте більшість людей виконує лише третину норми — 94 грами. Якщо уявити – це дуже невелике яблуко. Дневна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 г, але “нормою” для багатьох є 29 г в день. Ми повинні споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба, а їмо менше одного. Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, краще менше. Але ця норма зазвичай перебільшується у 2 рази.
Норма насіння та горішків на день дорівнює 16-25 грамів. Зате багато їдять всього 3 грами – це половина волоського горіха. 290-430 грамів на день ми повинні їсти овочів. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їстиме близько 190 грамів — це як три невеликі морквині.
Додайте до цього безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газовані солодкі напитки, солодощі, регулярні шкідливі перекушування та переїдання.
Як наслідок — у 2017 році 11 мільйонів або 22% усіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням перерахованих вище продуктів. Причинами смертей стали серцево-судинні хвороби, рак та діабет. Для порівняння у 2017 році через високий тиск померло 10,4 мільйона людей, а через куріння — 8 мільйонів.
Такі результати свідчать, що ми маємо звертати набагато більше уваги на харчування, ніж ми звикли. І тут вираз “ми ті, що ми їмо” набуває важливого значення.
Що робити, щоб покращити свій раціон:
Зменште споживання солі. Вибирайте продукти з низьким вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надлишковий вміст, замініть сіль на прянощі і намагайтеся готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість споживання солі.
– Вибирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це говорити про її надмірний вміст, замініть сіль на прянощі та намагайтеся готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
– Віддавайте перевагу цільнозерновій муці, хлібу з цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини, макаронним виробам з муки грубого помелу.
– Їжте більше овочів та фруктів. Вибирайте свіжі чи заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів зі вершковими соусами, змажених чи панірованих, консервованих фруктів у сиропі, заморожених фруктів з доданими сахарами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні.
– Не їжте багато цукру. Середня добова норма доданих цукрів повинна бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.
– Контролюйте розмір порції. Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоб зменшити ризики переїдання — стежте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватися залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!