Шкода для здоров’я: найбільш непотрібні каші для організму
Всі ми з дитинства чули про користь каш. Але чи насправді крупи зобов’язані бути основою здорового раціону? Будь-який дієтолог обов’язково порадить вам включити каші у своє меню, але з обов’язковим застереженням, що від деяких з них таки краще відмовитися. Отже, які ж крупи не мають жодної користі?
Манна крупа
Всім відома манна каша, якою пригощали нас бабусі та мами, запевняючи, що вона неймовірно корисна. Але насправді жодної цінності у ній зовсім немає. У радянську епоху манну кашу в обов’язковому порядку давали на завтрак у дитячих садках, лікарнях, таборах, санаторіях… Вважалося, що дітям вона корисна, адже є висококалорійною та поживною стравою. Але останнім часом фахівці засумнівалися у її користі.
Річ у тому, що манна крупа виробляється з внутрішньої кулі зерна пшениці і не містить грубої клітковини. Крім того, в ній дуже мало витаминів та мінералів, а співвідношення незамінних амінокислот (триптофану, лізину та метіоніну) не цілком збалансоване. По сутності вона складається лише з чистого крахмалю та невеликої кількості білка. Також, оскільки манка багата простими вуглеводами, вона сприяє ожирінню, протипоказана хворим на цукровий діабет і тим, хто страждає на різні шлунково-кишкові розлади. Нешкідливою можна вважати хіба що манну крупу, виготовлену з твердої пшениці.
Рис шліфувань
Прихильники здорового харчування поважають рис (правда, воліють вони бурого білого). Але його не можна назвати корисним. Ця крупа дуже бідна на вміст вітамінів, клітковини та інших корисних речовин. Крім того, рис має досить високий глікемічний індекс — 50-70. Рисові каші ефективні хіба що для короткострокових дієт.
Вівсянка
Мова, звичайно, йде не про вівсяну крупу, в якій міститься маса корисних речовин. Ми говоримо про каші швидкого приготування, якими часто її замінюють. Безумовно, залити вміст пакетика водою, залишити на кілька хвилин і отримати швидкий завтрак дуже зручно. Але при цьому такий прийом їжі корисним не назвеш.
У такій каші міститься багато штучних ароматизаторів та підсолоджувачів, а ось цінних поживних компонентів і клітковини зовсім немає. Регулярне вживання вівсянки швидкого приготування може спровокувати лишній вес, а також розвиток серцево-судинних захворювань та навіть діабету.
Зараз у продаж є і мюслі — вівсяні пластівці впереміш із різними фруктами, сухофруктами, ягодами та горіхами. Їх дуже зручно готувати, але вони не містять жодних цінних компонентів. Натомість калорійність у вівсянки з сахаром дуже висока.
Якщо хочете оздоровитись — їжте не пластівці швидкого приготування, а звичайний, зварений на воді геркулес. Також дуже корисні гречана і перлова каші, які містять безліч життєво важливих речовин.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!