Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Сім порад для захисту від раку, доведених наукою
Дотримуючись цих нескладних і місцями несподіваних правил, можна знизити ризик розвитку онкологічних захворювань на 30 — 50%, передає sutura.org.ua
Шоколад буквально напханий добрими антиоксидантами, що оберігають від несприятливих змін у наших клітинах.
Боязнь захворіти на рак — один із головних страхів людства. При цьому опухлинні клітини з’являються у кожного з нас уже у 20 — 30-літньому віку. Однак знизити ризик розвитку онкозахворювань можна буквально у рази. Про останні науково-медичні дані — як і чому виникає рак насправді, розповіла професор школи системної біології університету Джорджа Мейсона (США), директор з науки міжнародного біомедичного холдингу «Атлас», експерт з персоналізованої медицини та генетики людини Анча Баранова. Також на нашу прохання експерт назвала головні правила, доведені серйозними науковими дослідженнями: що реально допомагає суттєво знизити ризик розвитку раку.
1. Шоколад і кава вам на допомогу.
– Шоколад буквально напханий добрими антиоксидантами, що оберігають від несприятливих змін у наших клітинах, – радує Анча Баранова. Причому цих цінних речовин у плитці високоякісного шоколаду більше, ніж у голубиці, малині та інших ягодах, які ми зазвичай сприймаємо як більш корисні, ніж шоколад.
І ще наука повністю реабілітувала кофе: це також джерело натуральних антиоксидантів. Останні рекомендації – пити стільки кофе, скільки комфортно саме для вас. Тільки не розчинні у ньому в процесі виробництва руйнуються практично всі цінні інгредієнти, попереджає наш експерт. Кстати, антиоксиданти «йдуть» і при видаленні кофеїну, так що користі від такого «порожнього» напою теж майже немає.
2. Налягайте на свіжі фрукти та овочі, в особливому пошані — стиглі помідори.
– Яскраво-червоні, зрілі, м’ясисті помідори містять лікопін, який, як показали дослідження, захищає від раку простати. Та й у цілому корисні для організму, – пояснює Анча. Свіжі овочі та фрукти кращі за варені-парені, тому що в них більше клітковини, яка допомагає виводити з організму токсині.
3. Уникайте змажених скоринок.
– Зажарочка на картоплі, ароматна скоринка на шашлику – це саме те, що штовхає нас у бік раку зі страшною силою, – попереджає експерт. – Там багато ароматичних сполук складної структури з великою кількістю бензольних кілець, так званих бензпіренів. Вони «вставляються» в ДНК і заважають правильному синтезу нових її ланцюгів, поділу клітин, а також лагодження мутацій.
4. Кидайте курити.
– Якщо ви попросите мене назвати топ-факторів, доведено прискорюють розвиток різних видів раку, то на 1, 2 та 3 місце я поставлю куріння. Кидайте! – закликає Анча Баранова.
5. Висипайтеся.
– Під час сну імунна система працює над тим, щоб «підгризти» народжуються опухлинні клітини та привести вас у повну норму.
6. Слідкуйте за рівнем системного запалення в організмі (його показує аналіз крові на високочутливий С-реактивний білок) та рівнем глюкози в крові — якщо ці показники тримаються вище за норму, то в організмі відбуваються процеси, що сприяють розвитку опухолей.
7. Не зловживайте пластиковими упаковками та не зберігайте магазинні чеки.
– Пластик містить небезпечну речовину бісфенол А, і чим нижче якість матеріалу, тим активніше ця речовина «підтікає» у продукти або воду, запаковані у пластик, – пояснює Анча Баранова. – Мало хто здогадується, що термопапір, на якому нам вибивають касові чеки в магазинах, теж містить чимало бісфенолу А. Тому, наприклад, у Китаї, де проводилися відповідні дослідження, вже рекомендують касиркам працювати у рукавичках. А всім нам, покупцям, бажано поменше чіпати чеки і частіше мити руки після них — здоровіше будете.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!