Нове дослідження у США показало, що люди середнього віку, які скоротили споживання калорій у своєму раціоні харчування, продемонстрували повільніше біологічне старіння організму, передає sutura.org.ua

Попередні дослідження показали, що обмеження калорій у харчуванні загальмували старіння у черв’яків, мух та мишей. Тому дослідники Університету Дьюка вирішили перевірити, чи може цей спосіб уповільнити біологічне старіння аналогічним способом у людей,

“Біологічне старіння – це поступове та прогресивне зниження функціонування систем в організмі, яке відбувається з наступаючим природним хронологічним старінням, – говорить висловився автор дослідження Даніель Бєльський, доцент медицини Університету Дьюка в Даремі (Нью-Йорк).

– Якщо ми зможемо навчитися втрутитися у швидкість і темпи біологічного старіння, можливо, то можна буде запобігти чи хоча б затримати початок виникнення багатьох вікових захворювань та інвалідності”.

Дослідники вибрали 145 осіб, які дотримувалися 12-відсоткового скорочення споживання калорій у своєму добовому раціоні харчування протягом двох років, та порівняли з контрольною групою із 75 осіб, які не обмежували свою калорійність.

На початку дослідження було встановлено – середній біологічний вік учасників обох груп складав 37 років, а їх хронологічний вік був близьким до 38 років. Біологічний вік був розрахований за показниками, які включали загальний рівень холестерину, артеріальний тиск та рівень гемоглобіну.

Протягом двох років спостереження біологічний вік збільшувався в середньому на 0,11 року кожних 12 місяців у групі “з обмеженнями за кількістю калорій”, і в середньому на 0,71 року кожних 12 місяців у контрольній групі (тобто біологічне старіння наступало швидше в цій групі ).

“Наше дослідження є першим кроком з вивчення припущень і фактів того, чи може обмеження калорійності раціону харчування сповільнювати біологічне старіння” – заявили дослідники.