Забудьте про строгі дієти, підрахунок калорій та відмову від сладкого. Рецепт здоров’я та вічної молодості полягає у тому, щоб включити в основу свого рациону продукти, що впливають на роботу генів, інформує sutura.org.ua

Першим, хто публічно заявив про те, що продукти харчування можуть впливати на роботу генів, був американський дерматолог Ніколас Перріконе.

Автор кількох бестселерів стверджував, що генетичні установки всередині організму не є константою. Вони піддаються модифікації протягом життя людини. І найважливішим способом впливати на них можна за допомогою того, що ми їмо.

На думку медика, важлива не кількість калорій, а користь поживних речовин, які містяться у продуктах харчування. Деякі продукти є просто пігулками молодості, здатними зменшити старіння організму.

Перріконе стверджує, що дотримуючись рекомендованої ним дієти молодості, можна у 60 років спокійно виглядати на 40. Правильне харчування дозволяє генам омолодження працювати навіть у тому віку, коли вони відключаються.

Важлива не кількість калорій, а користь поживних речовин, які містяться у продуктах харчування

«Ми отримуємо свій набір генів у спадок, маючи схильність до раннього чи пізнього старіння, а також до набору певних захворювань, – каже медик. – Але деякі види продуктів при регулярному вживанні можуть вносити корективи до цього глобального плану».

Багато недавніх досліджень показують, що точка зору Перріконе не позбавлена ​​підстав. Наприклад, американський дієтолог Брунільда ​​Назаріо вважає, що дієта, заснована на ідеях Перріконі, не суперечить принципам сучасної дієтології і цілком обґрунтована.

Такий спосіб харчування не передбачає серйозних обмежень щодо продуктів. Він лише пропонує наголосити на регулярному вживанні деяких видів їжі, які допомагають організму боротися зі старінням.

Ось10 продуктів, регулярне вживання яких дозволяє переформатувати свій організм, перемогти своє генетичне наслідування та кинути визов старінню.

Чорний шоколад

Мова йде про шоколад з максимально високим вмістом какао. У какао міститься проціанідин-б2 – антиоксидант, що володіє феноменальними здібностями за захист організму від різних інфекцій.

Насамперед, ця речовина корисна для шкіри. Тому какао – просто необхідний для жінок, які хочуть зберегти свіжість шкіри до глибокої старості.

Лосось

Перріконе поділяє точку зору більшості дієтологів про те, що лосось та інші види риб, що мешкають у холодних водах, потрібно вживати в їжу регулярно.

Така риба містить жирні кислоти омега-3 та антиоксиданти, а також є джерелом білків, необхідних організму для побудови тканин. Всі ці три елементи є ключовими для омолодження організму, оскільки їх наявність у раціоні всіляко допомагає активувати гени, що омолоджують організм, стверджує Перріконе.

Кориця

Ця пряність не тільки надає витонченого присмаку деяким стравам і напиткам, але є унікальним засобом продовження життя. Кориця регулює рівень цукру в крові, покращує роботу мозку та підвищує концентрацію уваги.

Перріконе також стверджує, що антиоксиданти, що містяться в кориці, здатні знижувати ризик виникнення меланоми. Фактично, кориця здатна грати в організмі ту ж роль, що й водяний крес – виступати «вимикачем» деяких генів, які активно підтримують роботу імунної системи.

Грибі

У більшості сучасних дієт гриби відсутні як клас. Сважається, що це важкі для засвоєння продукти, що не володіють особливо цінними питательними властивостями. Проте, в останні роки дослідження все частіше показують, що деякі види грибів надають корисну дію на імунну систему, покращують метаболізм та зміцнюють печінку, підкреслює Перріконе.

Зокрема, гриби шиітаке містять безліч корисних антиоксидантів. Популярні лисички багаті на селен, який надзвичайно корисний для почок і сечостатевої системи. Крім того, більшість видів грибів багаті на витамин D, тому корисні для людей, які рідко бують на сонці.

Водяний крес

У нас цей овоч водяного походження також називають жерухою. І знову таки – вся справа в антиоксидантах, які підвищують здатність імунної системи боротися з інфекціями та вредними речовинами, окислюють вільні радикалі, які є головними агентами старіння в організмі.

Крім цього водяний овоч є натуральним діуретиком – сечогінним засобом, здатним виводити з організму шкідливі солі, захищає почки, печінку та знижує навантаження на сердечно-судинну систему.

За твердженням Перріконе, регулярне вживання водяного кресу активує в організмі деякі гени, що виробляють важливі для імунної системи речовини.

Насіння шавлії

Шавлія вважається цілющою рослиною вже кілька тисяч років, проте медики найчастіше ставляться до неї неважливо, як і до більшості інших засобів народної медицини.

Перріконе стверджує, що це не вірно, але сам вносити корективи у традиційне ставлення до шавлії, пропонуючи регулярно вживати в їжу не саму траву, а її насіння. Воно багате жирними кислотами омега-3, що буквально включає гени омолодження в організмі. Крім того, у цьому насінні висока концентрація витамину Е і кальцію, який необхідний для побудови кісткових тканин.

Зелений чай

Зелені сорти чаю у великій кількості містять катехіни – природні антиоксиданти, які запобігають старінню та сприяють похудненню, замедлюючи засвоєння в організмі надлишкових жирів.

Відповідно до цього дослідження, регулярне вживання зеленого чаю прискорює спалювання жиру в організмі на 15-20%.

Деякі дослідження показують, що зелений чай є серйозним вимикачем для генів, здатних захищати організм від раку. Наприклад, рак грудей у ​​жінок і рак простати у чоловіків. Також зелений чай омолоджує шкіру та покращує роботу мозку, упевнений Перріконе.

Червоне вино

Єдиний з алкогольних напоїв, який рекомендований для регулярного вживання. Вся справа в ресвератролі – активному ферменті, який замедлює відкладення жирів в організмі, блокуючи рецептори жирових клітин.

Крім цього, ресвератрол, згідно з деякими недавніми дослідженнями, здатний запобігати захворюванням серцево-судинної системи та навіть раку.

Імбір

Один із ключових елементів у боротьбі з ожирінням. Імбір містить ефірні олії, які стимулюють вироблення шлункового соку і покращують травлення. За рахунок цього організм витрачає більше енергії та спалює жирові клітини.

Також, деякі дослідження показують, що регулярне вживання імбиру покращує стан шкіри.

А згідно з цим дослідженням, двох грамів імбиру на день достатньо, щоби на 20% знизити рівень цукру в крові. Іншими словами, імбір допомагає протистояти діабету.

Грейпфрут

Користь грейпфрутів давно доведена і не підлягає сумніву. Нові дослідження лише доповнюють раніше отримані дані показують, що грейпфрут навіть недооцінений. Його користь не стільки у високому вмісті витамину С, скільки у здатності регулювати рівень інсуліну в крові.

А гіркі перетинки, які часто викидають, насправді потрібно їсти разом з м’якоттю – саме в них міститься нарингін – антиоксидант, що сприяє спалюванню жиру в організмі та виведенню лишньої жовчі.