Даруємо знижку -10% по промокоду HALAT5
Супрун розвіяла міф про шкідливість дріжджового хліба
Своєю думкою чиновниця поділилася на сторінці у Facebook, інформує sutura.org.ua
«Від дріжджів боліт живіт, можуть бути інфекції і навіть рак. Таке твердження можна почути від людей, які пропагують бездріжджове харчування та часто далекі від медицини та наукових досліджень», – пише вона.
При цьому Супрун зауважила, що дріжджі – це найпростіші грибки, здатні робити з цукру вуглекислий газ. Їх додають до хліба, щоб він був пухким і поживним. Коли хліб дбає, вуглекислий газ піднімається і робить у тесті дірочки.
Крім того, дріжджі збагачують хліб витаминами та амінокислотами. Зокрема, у такому хлібі більше залізу, повідомила в. о. голови МОЗ.
«Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин муки. Фітин – це з’єднання, яке зв’язує іони заліза або цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишечнику. Тому хліб на кислому тесті містить значно більший за доступний заліз», – написала вона.
Ще одна причина, через яку не варто турбуватися про шкідливість дріжджів – те, що вони не виживають у вже випеченому хлібі. Завдяки високим температурам вони гинуть разом зі спорами, і це відбувається навіть при незначному нагріванні.
«Але чому тоді після хліба можуть виникати біль у животі та здуття? Тому що в білому хлібі або здобних булках багато вуглеводів і мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття», – зазначила в. о. міністра.
Супрун радить тим, кого все ж таки лякають дріжджі, вибирати цільнозерновий хліб. За її словами, він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне – добре його пережовувати та запивати. Це буде сприяти процесу травлення та засвоєння поживних речовин, та запобігти пов’язаним з клітковиною запорам.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!