З 1998 року в іспанському містечку Баєна у листопаді проходить Фестиваль оливок та оливкової олії. Чому саме там? Іспанія славиться не лише гарячим темпераментом мешканців, барвистими пляжами, паельєю та коридою: на долю цієї країни припадає 45 % світового виробництва оливкової олії. Свято проходитиме з 9 по 11 листопада – саме в цей період закінчується збирання врожаю цих плодів. А Баєна належить до числа найбільших центрів з виробництва оливкової олії – площа оливкових садів навколо міста становить 400 кв. км.

Під час свята відвідувачам пропонують сотні різних страв з оливок і щедро діляться їх рецептами. Не обходитися і без пізнавальних програм: гості знайомляться з процесом виготовлення оливкової олії, дегустують різні його види. Тут же можна побачити, наскільки широка сфера застосування плодів оливкового дерева: вони служать сировиною для виробництва ліків і масажних засобів, кремів від зморшок і мила (масло оливок містить сквален – антиканцерогенну, фунгіцидну та протимікробну засіб).

СМАЧНІ ХІТИ: тапенада та закуски

У кулінарії різних країн світу оливки та маслини найчастіше використовують для приготування різних закусок, салатів та соусів. Або ж додають у страви для надання їм особливого смаку. Переконатися в цьому можна під час подорожей по Греції або Іспанії.

Дрібні оливки кладуть у холодні закуски та салати; середні – у піцу чи пасту; крупні частіше фарширують змаженим або сирим мигдалем, креветками, рибою (анчоусами, тунцем), м’ясом, сиром.

У Франції оливок готують Тапенад – густу пасту, у складі якої також присутні каперси та анчоуси. Тапенада у готовому вигляді подається як соус до свіжих овочів, але її можна намазувати на хліб.

Маслини (чорні оливки) подають до домашнього м’яса або дичини, з ними готують соуси, зелені гарніри для риби та будь-яких холодних страв.

Салаті

Маслини найкраще підходять для салатів із зеленню та овочами. Також вони гарні в салатах із сиром, особливо фетою або бринзою.

Випічка

З оливками чи маслинами печуть хліб, часто додаючи в’ялені помідори. Їх також використовують для приготування піци.

Соусі

З зеленими оливками можна приготувати багато соусів – наприклад, аналог песто, або подібність тартару, використовуючи мариновані плоди.

ЯК ПРАВИЛЬНО: оливка чи оливка?

Оливкове дерево називають також європейською оливою або маслиною. Його вирощували з незапам’ятних годин спочатку на південному сході Середземномор’я (насамперед у Греції), а пізніше – у Криму, Індії, Грузії, Пакистані, Ірані, Іраку, на узбережжі Чорного моря Росії. В Америці олива з’явилася у середині XVI століття. Туди її разом із виноградом завезли європейці, і дерево швидко прижилося на новому місці.
Оливками та маслинами називають одні й ті ж плоди дерева, тільки оливками, як правило, іменують зелені плоди, а маслинами – чорні. Причому такий словесний поділ існує тільки в нашій мові, у світі прийнято називати їх “зеленими оливками” та “чорними оливками”. Втім, у будь-якому своєму варіанті плоди цього вічнозеленого дерева смачні та корисні.