Речовина, яка потрібна для кожної клітини тіла, відповідає за виробництво енергії, захист серця. Калій бере участь у багатьох функціях організму. Що відбувається при дефіциті, які ознаки сигналізують про небезпечний стан. Продукти, які допомагають відновити його рівень, інформує sutura.org.ua

Користь калію

Макроелемент бере участь у кислотно-лужному балансі та вуглеводному обміні. Він потрібний для зростання і скорочення скелетних і гладких м’язів. Калій діє як судинорозширювальний засіб, зменшує напругу в їх стінках, знижує тиск, ризик інсульту та остеопорозу.

Причини дефіциту

Кількість речовини залежить від вмісту в крові інших мінералів. Якщо людина дотримується харчування з надлишком натрію, може знадобитися більше калію, щоб відновити електролітний баланс. В організмі відсутні механізми збереження цього речовини. Навіть при незначній кількості вин виводиться почками.

Дефіцит калію провокують такі фактори:

  • Прийом сечогінних, психотропних препаратів.
  • Надмірне потовиділення.
  • Діарея.
  • Рвота.
  • Зловживання алкоголем, кофеїном.
  • Куріння.

Ознаки нестачі калію

Про дефіцит речовини в організмі сигналізують симптоми:

  • М’язові судоми.
  • Розлад кишечника – спазми, здуття, запори.
  • Запаморочення.
  • Слабкість, млявість.
  • Уповільнення, почастішання серцебиття.
  • Високий тиск.
  • Непритомність.

Відновлення рівня калію

Людина повинна щодня одержувати 3,5-4,7 г речовини. Щоб збільшити кількість калію в організмі, необхідно включити в раціон такі продукти:

  • Банані.
  • Квашена капуста.
  • Картопля, запечена зі шкіркою.
  • Молочні вироби
  • Шпинат та морква.
  • М’ясо, птах, риба.
  • Злаки.
  • Оріхи.
  • Бобові культури.

Дієтологи попереджають, що варення, обробка чи консервація знижують рівень калію. Найкраще використовувати свіжі або заморожені продукти. При згоді з лікарем можна застосовувати добавки, що містять цю речовину.