Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Таблетку випив – і вже нашкодив: перш ніж приймати антибіотик, слід зважити всі “за” і “проти”
Коли надворі лютує грип, пневмонія, інші інфекційні хвороби, звісно, антибіотики часто рятують – навіть життя. Однак лікування такими сильними медпрепаратами не минається без наслідків. Після курсу прийому антибіотиків організм ніби підмінили – зі шлунком проблеми, шкіра свербить. І це ще “найпростіші” побічні прояви,
Чому так стається? Та як цьому зарадити? Детальніше про це розповідає лікар-епідеміолог обласної інфекційної клінічної лікарні, та , лікар-дієтолог.
– Чому у багатьох людей після прийому антибіотиків виникають проблеми зі здоров’ям?– Перед курсом лікування слід робити пробу на чутливість до антибіотиків. Цей процес забирає близько тижня, та лікар буде впевнений у тому, що у людини немає алергії на певний препарат чи що саме цей буде найдієвішим. Однак така практика поширена за кордоном, і антибіотики там продають лише за рецептом. Тому що коли їх вживати неправильно, дуже довго або без потреби, наслідки можуть бути дуже поганими.
Найбільш відчутний негативний вплив препаратів – на органи травлення. Адже антибіотики руйнують мікрофлору кишківника. Найпоширеніші симптоми – закріп, пронос, здуття, кишкові кольки. Побічна дія може проявитися і в роботі інших органів та систем. У жінок – можливі пліснявка (молочниця), висипи. Також після лікування можуть з’явитися тріщини на губах, стоматит. У зоні ризику діти та передовсім похилого віку.
– Нерідко разом із засобами антибіотикотерапії дехто з лікарів назначає пробіотики. Для чого? Що це за препарати?– Є справді широкий асортимент пробіотиків та пребіотиків. Пробіотики – це форма кисломолочних бактерій, які нормалізують склад та функції мікрофлори органів травлення (найчастіше це біфідобактерії та лактобактерії). Ці організми створюють сприятливі умови в організмі загалом і не дають розмножуватися в ньому хвороботворним організмам. А пребіотики – це речовини, які стимулюють організм виробляти такі різноманітні бактерії. Це справді допоміжна терапія, яка покращує самопочуття.
– А коли їх слід вживати – під час лікування антибіотиками чи після?– У кожному випадку по-різному. Є препарати, які лікар назначає паралельно з першого ж дня лікування антибіотиками. Є перелік таких, які слід вживати вже наприкінці антибіотикотерапії. Тож самолікування пробіотиками чи пребіотиками неприпустиме. Зауважу, що пробіотики назначають не лише під годину або після лікування антибіотиками. Вони ефективні при порушенні роботи травної системи, при ендокринних, неврологічних хворобах. Їх назначають навіть маленьким дітям, щоб заздалегідь заселити флору правильними мікроорганізмами.
– Чи можна народними засобами відновити свій організм після лікування антибіотиками?– Так. Вже під час лікування антибіотиками обов’язково треба правильно харчуватися. Категорично заборонено вживати спиртне або запивати препарати соком цитрусових чи молоком. Якщо йдеться не про профілактику, а про лікування наслідків, то хворому потрібно збільшити споживання рідини. Здобова норма – 30 мілілітрів на кілограм ваги. Слід споживати не менше двох літрів рідини за день, а це вода, трав’яні чаї, компоти з сушених фруктів та ягід. Найкраще підійде відвар із шиповника. Ця рослина має сечогінну дію і здатна вивести з організму антибіотики, які ще залишилися.
Також, щоб нейтралізувати шкідливу дію таблеток на організм, слід споживати молочні продукти середньої жирності (сир – 5 – 9%, сметана – 15%, молоко – 2,5%). У раціоні мають бути продукти, багаті на клітковину – овочі, каші, хліб. Не варто забувати і про білок, який є будівельним матеріалом для відновлення клітин організму. 30 відсотків денного раціону має становити саме білок. Вираховують норму ще так: людині, у якої сидяча робота, потрібен 1 грам білка на кілограм ваги, у якої робота із середнім фізичним навантаженням – 1,5 грама, а тим, хто інтенсивно працює фізично – до 2 грамів. Їжте м’ясо, рибу, яйця.
— Відомо, що через надмірне вживання антибіотиків потерпає імунітет. Як його зміцнити?– Їжте вітамінні продукти, наприклад, квашену капусту. У ній витамину С більше, ніж у свіжій капусті. Крім того, вона містить молочну кислоту, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!