Все це, звичайно так, але… Велике але, все це неможливо, та й не дуже потрібно, якщо немає здорового серця. Жаль, що про це згадають тільки 10 чоловік з 1000, та й то не одразу.

Опитані заперечувати, що спортивні заняття позитивно впливають на серце, що вони для того і займаються спортом чи танцями, чи фітнесом, щоб мати здорове серце.

Але здорове серце просто неможливо мати, навіть при щоденних виснажливих, оздоровлюючих чи просто бодьоряти заняттях у спортивному залі чи фітнес-клубі, якщо при цьому харчуватися, як потрапило та чим потрапило. Останнім часом всі бажаючі, як дієтологи, так і просто любителі діляться своїми рецептами страв, корисних для серця, складають свої списки продуктів, корисних для серця, з’являється неймовірне безліч рецептів здорового харчування, заснованих найчастіше на власних перевагах упорядника. З’являються навіть цілі хіт-паради «Десять продуктів, корисних для серця» або «10 найкорисніших продуктів харчування для серця».

Багато в чому ці списки чи переліки різняться, але є продукти, які безперечно вважаються корисними для серця, та й для сосудів теж.

І відкриває цей список завжди і всюди. “Вівсянка”. Вівсянка, сірий. Ця сакраментальна фраза, вимовний Беррімор, пам’ятаю всі, хто хоч раз дивувався фільм про собаку Баскервіллі. Вівсянка є першою кашею, яку вводять у прикорм немовлят. І не зря. Каша включає в себе всі мікроелементи, які необхідні для функціонування без збоїв серцево-судинної системи. Калій, омега-3 жирні кислоти, фолат – далеко не повний перелік корисних речовин, що містяться в цій, не надто привабливій на вигляд, їжі. Головне при цьому, щоб крупа не була змелена в порошок. У найбільших зернах – найбільша кількість клітковини.
Іншою стравою в номінації «найкорисніший продукт для серця» йде сьомга. Можна замінити лосось. Цю рибу однозначно всі дієтологи рекомендують тим, хто вважає за краще бачити у своєму раціоні тільки продукти, корисні для серця та судин. У ній міститься навіть велика омега-3 кислот, ніж у вівсяній каші, стоїть на першому місці у списку продуктів, життєво необхідних для підтримки здорового серця. Також рекомендую вживати семгу тим, хто хоче до самої старості хвалитися міцні нігті, так само міцна пам’ять і чудова шкіра без пігментних плям і вугрів. Також, за секретом, дієтологи зізнаються, що бажаючим поласувати омега-3 жирними кислотами, можна замість бажаного, але не доступного лосося, поласувати сардинами або просто оселедцем. Смак відрізняється, користь та ж.
На третьому місці за популярністю серед продуктів, корисний для серця, заслужено висуває орехи. Особливо рекомендується волоські горіхи та миндаль. Їх вважають джерелом тих-таки омега-3 кислот. Але до цих кислот додаються мононенасичені жири, які просто життєво необхідні для засвоєння клітковини. Головне – не захоплюватися. Дневна норма горіхів не повинна перевищувати 5 -10 штук для дорослого людини. Якщо переїдати, то можна отримати зворотний ефект у вигляді ожиріння. Не варто також забувати про те, що миндаль може спричинити напад алергії або задухи.

Якщо Ви хочете вживати тільки продукти, корисні для зміцнення серця, то не варто забувати про оливкову олію. У ньому не менше, ніж у горіхах мононенасичених жирів. Саме, мононенасичені жири вважають головні борці з бляшками «шкідливий» холестерин, що закупорюють сосуди. Але олію в їжі можна вживати тільки так званий «перший віджим».
Далі у списку десятки продуктів, життєво необхідних для підтримки безперебійної роботи серця варто включити ягоди. Це і малина, і полуниця, і смородина, особливо чорна, і чорноплідна горобина. У них є необхідні речовини для боротьби із запаленнями, якої б то не було. Ягоди радять вживати в їжу навіть для, хай непрямої, профілактики раку.
Далі тим, хто хоче більше знати про продукти, корисна як для серця, так і для сосудів, та й весь організм в цілому, можна порадити звернути своє увагу на шпинаті, що містить лютенін, калій і фолат, квасоля і сочевиця, які із задоволенням додати в раціон клітковину з вже улюбленими омега-3 кислотами та кальцієм на додачу. Тим, хто з якихось причин не любить шпинат можна порадити замінити його на будь-які овочі. Овочі життєво необхідні будь-яка людина. Будь-які, у будь-якому вигляді – сирі, тушковані, запечені. На особливому місці, звичайно, стоїть капуста, як свіжа, так і квашена. Овочеві страви повинні з’являтися на столі середнього людини не менше двох разів на день. Якщо, звичайно, немає обмежень у їжі за медичними показаннями. Ну і не зайвою буде соя. Але тільки сама соя, або сир з сої, або соєве молоко, а не настільки популярні соєві соуси. У соусах міститься лишнє кількість солі, що сприяє розвитку гіпертонії.
Окремий пункт у списку повинен стояти тыкву. Він по праву заслуговує на окреме місце у списку продуктів, корисних для серця. У ній і бета-каротин, і калій і витамин С. Сважається також, що гарбаза сприяє зниженню артеріального тиску.
Загалом, список, куди увійшли продукти, виключно корисні для серця, складень. У нього за бажанням можна додавати брокколі, гранати, лляні насіння та інші продукти. Гранати сприяють розрідженню крові, перешкоджають появі бляшок з «поганого» холестерину на стінках сосудів. Брокколі, а крім того, що є найкращим постачальником коензиму Q10, є незамінним помічником при профілактиці цукрового діабету.

Для страждаючих тахікардією, аритмією, ішемічною хворобою серця цей список можна і потрібно коригувати.

Так, для тих, хто обзавівся тахікардією, список, куди увійшли продукти, корисні для серця та судин, крім уже перерахованих вище, буде виглядати так:

Висівки. Вони можуть бути як житні, так і пшеничні.
Мед. Рекомендується для покращення кровообігу та розширення сосудів.
Курага, інжир, абрикоси, вишня, селера, петрушка, ананасі та банані. Кожен з цих продуктів багатий на калій, магній і залізо. Що використовувати в їжу – справа особистих уподобань та смаків.
Чай, але тільки трав’яний чи зелений.
Кисломолочні продукти, бажано знежирені.
Для нещасливих володарів ішемічної хвороби серця список, куди увійдуть продукти корисні для серця та судин, потрібно складати тільки разом із лікуючим лікарем. Можна тільки порадити включити до цього списку такі продукти, як відварна курка без шкіри, овочі у сирому, відвареному чи тушкованому вигляді, кисломолочні продукти, бажано знежирені, оливкова олія та рибу. Риба має бути морська.

При серцевій аритмії у продукти корисні для серця варто додати печінку тріски. Це незамінний джерело поліненасичених кислот омега-3, докозагексаєнової та ейкозапентаєнової кислот.

В цілому ж головним рекомендувачем страв та продуктів, корисних для серця повинен стати лікуючий лікар після збору всіх аналізів і при дотриманні необхідного лікування, якщо є найменші порушення у роботі серця.

А це шкідливо всім

Тепер потрібно скласти список, куди увійдуть продукти, шкідливі для серця та судин.

Відкриє список, природно, алкоголь із цигарками на додачу. Так, бокал червоного сухого вина рекомендують багато дієтологів. Але тільки бокал і тільки червоне сухе вино. Все інше тільки на шкоду. Серце під впливом алкоголю працює інтенсивніше. Кров не встигає проходити через судини, що може призвести до інфаркту міокарда.

Далі в продукти шкідливі для серця, судин, та й печінки теж, безсумнівно, увійде фаст-фуд. Весь, без винятку. Всі пиріжки, булки з м’ясом або сосиски, гамбургери разом із чизбургерами. Незважаючи на всю рекламу, заманюють у ресторани, які торгують фаст-фудом, у цих продуктах немає нічого корисного. Якщо, які витамини і мікроелементи, корисні для серця і сосудів були в початкових продуктах, використаних при приготуванні, то вся користь була загублена при переробці, смаженні в маслі. А після того, як жирну булку поллють майонезом, який ніяк не можна включити до списку, що містить продукти, корисні для серця, то вся користь, яка ще залишалася у булках із сосисками, залишає фаст-фуд залишково. А якщо його ще й запити міцною кавою чи сладким газованим напоєм, то і шкоди буде не тільки подвійний, а й потрійний. До всієї шкоди від вживання булок з м’ясом або сосисок додадуться ще й величезна кількість цукру, яке не забариться осісти «рятівне коло» там, де має бути талія.

Ще один, вірніше навіть два, претенденти на потрапляння до списків, де містяться продукти надзвичайно шкідливі для здоров’я. Це і все солодке і все солоні. Сахар та сіль у розумних межах необхідні організму. Але надлишки одразу ускладнюють життя серця. При цьому під розумною межею цукру розуміється зовсім не цукор у чистому вигляді, а цукор, що міститься, наприклад, у яблуках. Цей цукор цілком достатньо здорова людина. А під нерозумним споживанням солі варто розуміти вживання в їжу маринадів, соєві соуси, гострий і солоний кетчупи та інше. Ні сладкий тортик, щедро просочений сиропом, ні гострий маринад, яким присмачене жирне м’ясо ніякої користі організму не принесуть.

Наступним у списку, куди увійшли продукти, шкідливі для здоров’я і серця зокрема, можна включати м’ясо. Звичайно, не будь-яке м’ясо. Ніхто не буде сперечатися про користь відвареної курячої грудки. Вона якраз таки входитиме в продукти, корисні для серця та судин. А ось жирна, змажена свинина є найлютішим врагом серця. І після алкоголю очолити список продуктів, які шкідливі для серця. І холестеринових бляшок на стінках судин додати. Так, ще й під гострим та солоним соусом, згадуваних вище. Загалом, страва надзвичайно шкідлива для серця зокрема і організму в цілому, готова. Сюди ж варто віднести і ковбаси, як варено-копчені, так і сиро-копчені. Мовою вони смачні, а в шлунку – шкідливо.

Доповнити список продуктів шкідливих для серця і консерви, чи то м’ясні, рибні консерви чи консервовані овочі. Користі в таких продуктах після термічної обробки не залишається нічого, а ось вся шкода у вигляді щедрої порції консервантів нікуди не дівається.

Також до списку продуктів надзвичайно шкідливих для серця можна віднести все хлібо-булочні вироби, випечені з муки вищого сорту, та ще й з додаванням великої кількості вершкового масла та цукру. У їжу бажано використовувати або висівковий хліб, або спечений з муки грубого помелу. Сюди ж можна віднести і практично всі макаронні вироби, крім тих, що зроблені на основі муки твердих сортів пшениці.

Звичайно, при складанні списку продуктів, шкідливих для серця і для всього організму, не варто забувати про всілякі снеки, сухарики, чіпси та інші закуски, щедро запропоновані виробниками до пива та іншим алкогольним продуктам.

В цілому, про продукти шкідливі для серця і судин можна сказати, що ті, що приємно шлунку – шкідливо серцю. А далі вибір кожний робить для себе сам. Харчуватися правильно і уникати ризику розвитку серцево-судинних захворювань або вживати шкідливу їжу та накликати на себе хвороби – вирішує кожен для себе сам. Але не варто нагадати, що смертність від серцево-судинних захворювань зустрічається частіше, ніж смертність від дорожньо-транспортних пригод, раку та багатьох інших захворювань разом узятих.