Певні білки, які є у продуктах, можуть викликати імунну відповідь в організмі, що провокує алергічну реакцію, інформує sutura.org.ua

Найчастіше харчова алергія розвивається в дитинстві, але “перерости” її до періоду дорослої життя вдається не всім. Сьогодні харчова алергія зустрічається дедалі частіше не лише у дітей, а й серед поколінь їх батьків.

Аллергія визначається як стан, за якого виникає аномальна імунна відповідь під час контакту з аллергенами. Інтенсивність алергічної реакції може варіюватися від легкої до тяжкої. У таких випадках можуть виникати певні симптоми:

  • шкірний висип;
  • рвота;
  • свербіж;
  • набрякли віки очей;
  • набряк слизових оболонок, мови;
  • утруднене дихання;
  • анафілаксія (духа).

У разі серйозних реакцій постраждалій людині потрібна негайна медична допомога, її відсутність може призвести до смерті.

За даними Національного інституту алергії та інфекційних захворювань, найбільш поширеними харчовими аллергенами є ці вісім продуктів:

Молоко

Воно зазвичай рекомендується як частина здорового харчування, проте алергія на коров’яче молоко є однією з найтиповіших. Алергічна реакція може викликатися як вживанням самого молока, так і продуктів його переробки: вершків, сиру, мороженого, йогурту, олії.

Яйця

Також належить до списку найпоширеніших харчових алергенів. Причому аллергія може бути, наприклад, лише на яєчний білок і бути відсутньою на жовток.

Риба

Аллергічні реакції на рибу також дуже поширені, і можуть варіюватися від одного виду риби до іншого.

Горіхи

Алергенами можуть бути макадамiя, бразильський горiх, мiгдаль, волоськi, фiсташки.

Арахіс

Аллергія на нього зустрічається дедалі частіше, вчені пов’язують це з генетичним фактором. Люди, для яких арахіс є аллергеном, повинні суворо контролювати споживання конфет, шоколаду, інших сладостей, протеїнових батончиків — всі вони можуть містити сліди арахісу. Тому краще читайте упаковку.

Молюски

Аллергія на білок у морепродуктах також не є рідкісним явищем, про що потрібно пам’ятати любителям креветок, молюсків чи кальмарів.

Пшениця

Аллергічні реакції на різні білки, які наявні у ній, можуть остро проявлятися у дитинстві та зменшуватися в міру дорослішання. Проте, таким алергікам рекомендується дотримуватися раціону без пшениці протягом життя, щоб уникнути можливих загострень.

Соєві бобі

Для людей, які чутливі до їх білкових компонентів, аллергенами стають соєве молоко, тофу, соєвий соус.