Дуже часто властивості горобінових плодів недооцінюються обществом, але це даремно, тому як ягода здатна позитивно вплинути на стан здоров’я і навіть покращити роботу деяких органів, передає sutura.org.ua

Чим багаті плоди горобини?

У ягодах містяться витамини А, С, Е, В1 та В6, F, K, РР, органічні кислоти, аскорбінова та фолієва кислоти, бета-каротин, залізо, калій, магній, натрій, фосфор, кальцій, цинк, мідь та інші не менш корисні мікроелементи.

Сама по собі горобина є низькокалорійним продуктом, тому і варення з неї не таке вже й калорійне, щоб від нього відмовлятися. Експерти стверджують, що на 100 г горобинового варення припадає близько 240 ккал, але справа в тому, що навіть за великого бажання людина не зможе за один раз з’їдати стільки варення.

Порада від дієтологів: Горобинове варення потрібно вживати часто, але всього по 2-3 чайні ложки і їх не на хліб мазати, а їсти вприкуску з несладким зеленим або трав’яним чаєм.

Цілющі властивості горобінового варення:

1. Поліпшення зору. У горобіновому варенні міститься рекордна кількість витамину А і бета-каротину, які не тільки покращують зір, але і перешкоджають розвитку різних захворювань очей.

2. Профілактика ГРВІ та грипу, а також допомогу у процесі лікування. У плодах горобини міститься сорбінова кислота, яка діє як потужний антисептик, знищуючи всі хвороботворні бактериї та мікроби на своєму шляху.

3. Зміцнення імунітету. У плодах горобини, а відповідно і у варенні цієї ягоди міститься в достатньому кількості витамин С, який має властивість покращувати роботу імунної системи і сприяти збільшенню виробництва клітин, що захищають організм людини від вірусів і бактерій.

4. Турбота про почки. Горобинне варення має сечогінну властивість, тому воно надзвичайно корисне для сечостатевої системи та нірок. З його допомогою можна попередити розвиток набряклості.

5. Усунення головного болю. Раніше в народній медицині широко використовувалися рецепти з плодами горобини, у тому числі і варення з них, як засіб проти головного болю.

6. Зниження температури тіла. Горобинове, як і малинове, варення має потогінну властивість, тому воно ефективно знижує температуру тіла, коли у людини жар.

7. Очищення кишечника та схуднення. Багато хто не знав, але плоди горобини містять речовини, які створюють проносний ефект. Плюс до всього, варення з цих ягід низькокалорійне, але в той же час солодке, у зв’язку з цим худне може використовувати його як корисне ласощі.

У нетрадиційній медицині горобинне варення користується популярністю і найчастіше його рекомендують вживати жінкам для їхнього здоров’я, оскільки воно має протигрибкову, антибактеріальну та спазмолітичну властивості, за рахунок чого може попередити розвиток захворювань статевої системи та усунути симптоми ПМС.