Поїдання навіть невеликих кількостей йогурту дуже благотворно впливає на здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи ймовірність розвитку інфаркту або інсульту приблизно на 17-21%, заявляють медики у статті, опублікованій в American Journal of Hypertension, пише sutura.org.ua

“Ми давно припускали, що довготривале вживання йогурту може знижувати шанси роздобути хвороби серцево-судинної системи, оскільки подібні ефекти були відкриті у деяких інших кисломолочних продуктів. , за чиєю життям ми стежили в деяких випадках більше 30 років”, – розповідає Джастін Буендія (Justin Buendia) з Бостонського університету (США).

Сьогодні більшість вчених вважає, що дієта та окремі продукти харчування надають сильне вплив не тільки на вагу людини, а й на здоров’я його мозку, судин, серця та інших ключових органів тіла. Наприклад, нещодавно вчені показали, що вживання великих кількостей оливкової олії та середземноморських страв помітно знижує шанси померти від інсульту чи інфаркту, а надмірно велику кількість солі в їжі, наоборот, погіршує здоров’я кровеносної системи.

Буендія та його коллеги з’ясували, що йогурти благотворно впливають на органи кровообігу, вивчивши дані, зібрані соціальними та закладами охорони здоров’я службами в рамках проекту з моніторингу здоров’я серед медсестер (NHS) та медпрацівників (HPFS), які проводились у США з 1980 по 2012 рік.

Загалом вченим вдалося отримати дані по дієті та здоров’ю понад 73 тисячі американців у середньому та літньому віку, приблизно чотири тисячі яких померло за годину роботи цих проектів. Це дозволило Буендії та його колегам зрозуміти, які компоненти їхньої дієти були пов’язані з передчасною смертю, а які – віддаляли смерть і зміцнювали здоров’я.

Як показавши цей аналіз даних, вживання навіть невеликих кількостей йогурту – близько двох порцій на тиждень – досить сильно впливає на стан серцево-судинної системи і у чоловіків, і у жінок.

Наприклад, ймовірність розвитку інсультів та інфарктів у медсестер та лікарів знижувалася у таких випадках приблизно на 17 та 21%. До того ж, шанси роздобути будь-які інші хвороби серця та сосудів знизилися на 16% для жінок, і на 31% — у чоловіків, якщо вони харчувалися здоровою дієтою.

Чому це відбувається, вчені поки не знають, однак вони припускають, що благотворна дія йогурту пов’язана з тим, що він стимулює виробництво моноокису азоту, розслаблює судини і змушує їх розширюватися, а що містяться в ньому ферменти можуть перешкоджати формуванню холестеринових бляшок на них. стінках. І ті, й інші продовжують життя серця і судин і знижують ймовірність розвитку проблем з ними в літні роки життя.