Ці 10 продуктів здатні підтримати здоров’я людини в зимовий період
Привести імунну систему до ладу не так вже й легко. Проте у боротьбі за своє здоров’я всі засоби гарні. І, якщо невелика зміна у раціоні хоч трохи, але таки наблизити вас до поставленої мети, то чому б цим не скористатися?
Головне завдання імунної системи — захистити організм від патогенів, які намагаються потрапити до нього ззовні. Найважливіші її “форпости” – шкіра, мигдалині, аденоїди. Крім них, не менш важливу роль у захисті організму від хвороб відіграють лімфатичні вузли та слизова оболочка носоглотки.
Імунітет людини – механізм дуже складний. На його будівництво та налагодження організму йде не один рік. Але для того, щоб натренувати імунітет і не хворіти потрібно… хворіти! Саме тому середньостатистичний дорослий хворіє 2-4 рази на рік, в той час як діти роблять це набагато частіше – 5-10 випадків за той же період.
Втім, навіть поодинокі випадки застуди здатні дуже ускладнити життя, тому більшість людей, що піклуються про здоров’я, намагаються всіма можливими способами допомогти своєму організму вистояти у нерівній боротьбі з десятками патогенів, які зустрічаються у нього на шляху.
Напевно ви не знали, що близько 70 % клітин і механізмів, які активно беруть участь у захисті організму від хвороб, розташовуються у шлунково-кишковому тракті. Це означає, що вплинути на стан своєї імунної системи можна, в тому числі і за допомогою певних продуктів. Познайомимося з ними ближче!
Жирна риба
Омега-3 кислоти, які містяться в лососі, тунці, сардинах та іншій жирній рибі, мають антибактеріальний ефект і позитивно впливають на бактериї, що живуть у шлунково-кишковому тракті. Крім того, ці продукти є багатим джерелом витамину D, який також дуже важливий для здоров’я імунної системи.
Апельсині
Як і всі цитрусові, апельсин може похвалитися високим вмістом витамину С, який, у свою чергу, допомагає підтримувати імунітет у потрібній формі. Для того щоб забезпечити собі цим витамином, досить з’їдати по одному сонячному фрукту на день.
Цитрусові — дуже сильні аллергени, тому зловживати ними в жодному разі не можна. З не меншою обережністю до них варто ставитися і людям з гострими та хронічними захворюваннями ШКТ.
Часник
Часник – ідеальна приправа для зимового меню. У ньому міститься алліцин, органічна сполука, яка вивільняється при механічному руйнуванні клітин часнику. Алліцин має бактерицидну та фунгіцидну дію.
Проте варто пам’ятати, що ця речовина дуже швидко руйнується при нагріванні, тому найбільшого ефекту можна досягти, вживаючи чеснок виключно у свіжому вигляді.
Ківі
У “волохатих” фруктах міститься велика кількість витамину С, який не тільки стимулює роботу імунної системи, але і допомагає боротися зі стресом, оскільки містить достатню кількість серотоніну, так званого “гормону щастя”. Компанію аскорбінової кислоти складають витамин К, фолієва кислота, калій, які відіграють не менш важливу роль у захисті організму від хвороб.
Зеленолисті овочі
Зеленолисті овочі, наприклад, шпинат, петрушка, базилік та латук містять велику кількість антиоксидантів. Вони збагачені клітковиною, фолієвою кислотою та магнієм. Також у них багато витамину К, речовини, яка бере участь у виробленні протеїну остеокальцину, який сприятливо впливає на здоров’я кісток. Усі зеленолисті овочі краще вживати у сирому вигляді, додаючи їх до салатів та бутербродів.
Горіхи та насіння
Горіхи і насіння багаті на корисні жири, цинк і витамин Е. У тому числі й тому ця група продуктів повинна обов’язково входити до недельного раціону будь-якого людини, звичайно, за умови, що у неї немає на них алергії. Однак не варто забувати про те, що горіхи дуже калорійні — на 100 грамів продукту припадає близько 500 ккал, а це означає, що зловживати ними не варто, особливо тим, у кого є проблеми із зайвою вагою.
Помаранчеві овочі
У помаранчевих овочах міститься багато витамину А, який просто потрібний для відновлення шкіри та слизових оболонок, а отже, він відіграє важливу роль у функціонуванні імунної та респіраторної систем.
За даними ВООЗ, систематичне вживання у їжу продуктів, багатих на витамин А, слугуватиме гарною профілактикою інфекцій дихальних шляхів у дітей. Однак надлишок цього речовини, викликаний прийомом додаткових препаратів, може призвести до зворотного ефекту, тобто підвищеної сприйнятливості до інфекційних хвороб. Крім того, передозування витамину А може призвести до тошноти та рвоти. Тому прийом будь-яких препаратів з витамином А необхідно обов’язково погоджувати з лікарем.
Яйця
Яйця — природний джерело витамину D. У двох яйцях міститься 82 % денної норми цього речовини, а легкозасвоюваний білок, який міститься у них у великій кількості, сприяє зміцненню кісток, збільшенню м’язової маси та зниженню артеріального тиску.
На додаток до всього, яйця багаті на лецитин, амінокислоту, яка підтримує печінку і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
Чай
У чорному та зеленому чаї міститься безліч антиоксидантів, речовин, які допомагають організму ефективно боротися з вирусами. Крім того, теплий чай — надійний помічник у лікуванні будь-яких простудних захворювань хоча б тому, що будь-яка рідина, яка надходить до організму в період хвороби, перешкоджає висушуванню слизових оболонок носоглотки і покращує відходження мокротиння, що робить його менш в’язким.
Комбуча
Хто б міг подумати, що за таким екзотичним назвою ховається напій, зроблений зі старого доброго чайного гриба. Частий мешканець кухонь наших бабусь останнім часом знайшов просто неймовірну популярність за кордоном. Чайному квасу приписують різні цілющі властивості. Вважається, що регулярне вживання комбучі підвищує тонус і зміцнює імунітет.
Протягом довгих років чайний гриб уважали єдиним організмом, проте надалі було виявлено, що він складається з дріжджів та уксутокислих бактерій, що живуть у симбіозі. При цьому і ті й інші можуть бути представниками різних родів і видів.
Європейська назва гриба, “комбуча”, прийшла на континент із Японії. Щоправда, у цій країні так називали зовсім інший напій. Його робили не з чайного гриба, а з їстівних водорослей комбу.
У харчуванні, як і у всьому, потрібна поміркованість. Жодний продукт, яким би корисним він не був, не замінив повноцінного харчування. Різноманітний раціон, до якого входять 5 груп харчових продуктів: овочі, фрукти, злаки, молоко та м’ясо чи риба — забезпечити організм усіма необхідними речовинами.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!