Ці 8 правил харчування дітей є помилкові
Хто пройшов дитячий садок, той, певно, пам’ятає мантри про користь манної каші: “Манна каша – сила наша”. З якою завзятістю няньки намагалися нагодувати нею малюків, що відвертались! Але сьогодні продукт із пшениці медики вважають не таким уже і корисним через наявність фітину та гліодину, а дієтологи і зовсім хапаються за голову через надлишок вуглеводів, крахмалю, клейковини (глютену). Які ще міфи про харчування наші мами та бабусі вважали правильними, піддаючи ризику наше здоров’я? Їх не так уже й мало.
Бути худим гірше, ніж гладким
“Дівчинко, їж більше, ти така худа! Ось твій братик пухенький, здоровенький”, – це ті, що так часто казали дітям усі навколо, починаючи від бабусь та закінчуючи чужими тітоньками у черзі. Ідея про те, де починається недостатня вага, була трохи дивною. Замість того щоб зосередитись на проблемах дітей з товстими животами та підвійним підборіддям і на те, як їм допомогти, лікарі прагнули відгодувати абсолютно нормальних дітей.
Дослідження, опубліковане минулого року, доводить, що люди з надмірною вагою живуть у середньому на три-чотири роки менше за тих, у кого вага нормальна. Це за умови, що товстун не матиме супутніх захворювань, що буває, дуже рідко. Наразі проблема дитячого ожиріння стоїть як ніколи остро. Батьки вже почали розуміти, що пухкий малюк повинен викликати не розчулення, а тривогу. Однак до повного розуміння проблеми ще далеко.
Натуральний сік корисний для дітей
Ще років 20 тому без соку не можна було уявити раціон дитини. Та й тепер у рекламі нам кажуть, наскільки корисний для малюків свіжий сік із фруктів. Але ось сумна правда: з погляду харчової цінності сік не кращий, ніж склянка газованої води чи іншого сладкого напою. Згідно з дослідженням, 100%-ві фруктові соки настільки ж шкідливі для здоров’я, як кола та інші напої, що містять сахар.
З сахармісними напитками все начебто зрозуміло. Діти, які п’ють рідину виключно у вигляді підсолоджених напоїв, вживають у два рази більше калорій на день у рідкому вигляді. Сік не лише калорійний (350 мл апельсинового соку містять 153 калорії), він також підвищує рівень цукру в крові та посилює апетит.
Але звідки, якщо не з соків, дитина отримає вітаміни і як їй втамувати жажду? Просто давайте їй їсти фрукти і пити воду. Це дуже просто. Будь-хто, хто колись звик пити лише солодкі напитки, пізніше зіштовхнеться з великими труднощами у боротьбі з цією звичкою. Нещодавнє дослідження показує, що дорослі, які вживають від двох до шести склянок підсолоджених напоїв на день, мають на 31 % більше ризику померти передчасно від хвороб серця.
Дітям обов’язково треба пити молоко
У дитинстві нам казали, що молоко є найкращим джерелом кальцію для кісток. На диво, це не так. Більше того, багато молока може викликати зворотний ефект і послабити кістки. До того ж у багатьох дітей, старших 10 років, молоко взагалі погано засвоюється.
Листові овочі, броколі, боби, насіння кунжуту та соя також багаті на кальцій і навіть кращі для ваших кісток. І якщо ви досі вважаєте, що коров’яче молоко є невід’ємною частиною вашої дієти, майте на увазі, що 75 % населення страждають на непереносимість лактози. Таким чином, діти не повинні вживати багато свіжого молока. Кисломолочні продукти є набагато кориснішими.
Жодного дня без м’яса
Якщо раніше у підлітковому віці у когось виникали вегетаріанські погляди, його вважали мало не божевільним. “Без м’яса людина не зможе нормально жити!” “Це частина нашої культури”, “Без м’яса ти помреш від нестачі заліза!” — ось що почув би кожен, хто спробував би відмовитися від м’яса хоч на день.
Дефіцит залізу без м’яса ніколи не розвинеться, якщо людина є достатньо інших корисних продуктів — злакових, овочів, риби та морепродуктів. Єдині випадки, коли людині показане саме м’ясо – вагітність чи велика втрата крові. Залізо, що міститься в м’ясних продуктах, легше засвоюється, тому це добре для швидкого поповнення рівня заліза в крові.
Якщо побоювання дефіциту заліза та традиції є єдиними причинами для споживання м’яса, то можете сміливо відмовлятися від нього. Вегетаріанці мають нижчий кров’яний тиск, у них на 32 % нижчий ризик ішемічної хвороби серця, на 12 % нижчий ризик цукрового діабету. Ризик ранньої смерті теж торкнеться вегетаріанців у останню чергу. Крім того, вони живуть довше.
Жир – це погано
Можна сміливо назвати це найбільшою помилкою всіх годин. Ви також зросли на нежирному йогурті та сирі? Як було доведено в чисельних дослідженнях, жир не зробить вас товстим, якщо ви не будете їсти його багато. Вчені порівняли раціони понад 135 000 людей із 18 різних країн. Виявилося, що знежирені дієти з більшою ймовірністю пов’язані зі всіма причинами смерті.
Вони також виявили підвищений ризик серцевих нападів та серцевих захворювань у затятих супротивників жиру. З іншого боку, люди, які мали менше вуглеводів, мали менший ризик. Через такі результати були переглянуті глобальні рекомендації щодо харчування.
Завтрак – найважливіший прийом їжі за день
Уявіть собі накритий стіл для завтраку. Що ви бачите? Чашку кави, два скибочки хліба, ковбасу, олію, склянку апельсинового соку, пластівці, йогурт… Ось як виглядає збалансований завтрак. На жаль, ми стали жертвами маркетингового ходу дев’ятнадцятого століття, пов’язаного, зокрема, з таким собі Джоном Харві Келлогом. Ім’я не випадкове, він винахідник сухих злакових пластівців. Йому вдалося сформувати ідею про те, що завтрак — це особливий прийом їжі і важливіший, ніж будь-який інший.
Якщо ви колись їздили до азіатської країни, ви, можливо, помітили, що азіатські люди їдять супи, рагу чи рис на завтрак. Це більше схоже на наш ситний обід чи вечерю. Так було тут 200 років тому, так само залишилось і зараз. Між тим кілька досліджень змогли спростувати тезу: “Хто ситно поснідає — то довше проживе”.
Зараз стає популярною тенденція щодо дієти “Інтервальне голодування”, коли люди не їдять до 16 години абсолютно нічого (і часто пропускають завтрак). Люди реально відчуваються набагато сильнішими, швидко втрачають лишній вес, приводять собі у норму за рекордні терміни. Початкові дослідження показують багатообіцяючі результати. Тож завтрак — не такий уже й обов’язковий прийом їжі.
Багато яєць їсти не можна
Досить довго наші батьки проповідували, що можна їсти не більше двох яєць на тиждень через вміст у них поганого холестерину. Тепер ми знаємо, що ця речовина в яйці мало впливає на рівень холестерину в організмі (людям, які вже мають високий рівень холестерину, потрібно бути обережними).
Але наші батьки тоді не знали цього, тому замість яєць на завтрак були кукурудзяні та різні інші пластівці. Щоб дізнатися, що в цих продуктах багато цукру та рафінованих вуглеводів, досить подивитись на упаковку. Навіть у мюслі, що рекламуються як здорові, у сухофруктах чи кусочках шоколаду ховають багато цукру. Тепер ми знаємо, що споживання цукру та рафінованих вуглеводів збільшує ризик серцевих захворювань та діабету II типу.
Ніхто не піде, поки тарілка не буде порожньою
У 1926 році педіатр Клара Марія Девіс розпочала революційний експеримент: вона вирішила дізнатися, як буде харчуватися дитина, якщо не вказувати їй, чого і скільки їй потрібно їсти. Довгострокове дослідження показало, що діти харчуються саме так, щоб досягти оптимального зростання, ваги і розвитку кісток та м’язів. Хоча дослідження не було методологічно чистим, основний його зміст полягає в тому, що діти підсвідомо знаходять оптимальне кількість і склад їжі для себе.
Дослідження, опубліковане ще наприкінці минулого століття, доводить, що ми схильні переїдати, доїдаючи все, що лежить на тарілці, до крихти. Це не в останню чергу пов’язане з правилом дитинства. Ми кажемо собі, що треба доїсти все, залишати не можна, навіть якщо не хочеться. Це небезпечна тенденція, особливо якщо ви хочете схуднути.
Ці постулати нам нав’язали ще в детстві, але так важко іноді відмовитися від них. Проте треба жити сьогоднішнім днем, наука не стоїть на місці. Якщо ми жили під впливом чиїхось стереотипів, це не означає, що так само мають жити наші діти.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!