Для здоров’я волосся немає важливішої речі, ніж правильне харчування. І якщо ви ще не включили продукти з нашого списку до свого раціону, настав час це зробити, інформує sutura.org.ua

Шкіряна дівчина мріє про пишні, густі, сяючі волосся. Наша порада — почати рухатися до заповітної мрії з перегляду раціону харчування, адже бездоганний зовнішній вигляд пасом починається саме з нього. Які продукти здатні подарувати волоссю красу і силу – ми вам зараз розповімо.

Найпоширеніша причина слабкого волосся у жінок — це взаємозв’язок двох проблем: нестачі білка та залізодефіцитної анемії. Тому перше, з чого необхідно розпочати аналіз раціону, — це оцінка того, чи достатньо ви вживаєте білка: нормою є 1-1,5 г на кг власної ваги. І тут йдеться в першу чергу про тваринний білок.

Волосся складається з кератину, білкової структури, і за умови неповноцінного харчування йому просто не вистачає будівельного матеріалу. При цьому волосся не є життєво важливим органом, тому через нестачі мікронутрієнтів організм не виділить матеріали на його будівництво в першу чергу. За наявності дефіциту білка збільшується ламкість, з’являються посічені кінці, підвищується пористість волосся, воно легко залишається без природної захисту від пошкоджень. Які ж продукти допоможуть вашим кучерям стати більш щільними та густими?

Червоне м’ясо (яловичина, баранина)

Внаслідок щомісячної менструальної крововтрати жіночий організм залишається без певного відсотка заліза. Якщо воно не надходить з їжею в достатній кількості і/або є гастрит, запалення у кишківника, існує ризик розвитку залізодефіцитної анемії, що супроводжується зниженням гемоглобіну, що відповідає за кровотворення та доставку кислорода.

За таких умов порушується кровообіг, через що волосяні фолікулі не одержують достатньої кількості питних речовин, лукуліни починають передчасно відмирати, а волосся — рідшати. Єдиним повноцінним джерелом заліза є червоне м’ясо. Жінкам дітородного віку його необхідно вживати 2-3 рази на тиждень.

Перепелині яйця

Ще одним догідним джерелом білка та заліза є перепелині яйця. Вони більш багаті на мікронутрієнти, ніж курячі, тому на них варто звернути увагу. Перепелині яйця також містять Омега-3 та витамин Е, які необхідні для жирового обміну.

Сир

Сир — ще один відмінний джерело білка, а також кальцію, який допомагає волоссю зростати міцним і здоровим. Вранці або ввечері з’їдайте по 100-150 г свіжого сиру, і ви помітите, як волосся стане м’яким, пружним і шовковистим.

Гранат

Для засвоєння заліза з продуктів важливі так звані ко-фактори — витамини, необхідні для правильного протікання біохімічних реакцій. Найважливішу роль у цьому відіграє витамин С. М’якуш граната багатий на витамини-антиоксиданти – Е, С, А.

Щоб відновити пошкоджене волосся, достатньо час від часу додавати гранат у свій раціон, насолоджуючись його чудовим смаком. На день лікарі рекомендують з’їдати до 250 г м’якоті фрукта або випивати до 300 мл соку.

Але будьте обережними: у гранаті містяться кислоти, що негативно впливають на зубну емаль. Гранатовий сік краще пити через трубочку. І обов’язково прополощіть рот теплою водою після вживання фрукта.

Насіння льону

Насіння льону є відмінним джерелом цинку і міді, які є важливими для запобігання передчасної сивини. Завдяки високому вмісту Омега-3, воно також позитивно впливає на жіноче гормональне тло, продовжуючи молодість. Насіння льону краще вживати сирим, попередньо змоловивши у кавомашини.

Якщо намагатися вживати лляне насіння цільним і погано його пережовувати, воно просто не перетравиться і вийде в незмінному вигляді. Якщо купити вже змелене насіння, воно швидко прогоркає, тож звертайте увагу на термін придатності — не більше місяця з дати виготовлення.

Морква

Морква — цінний джерело каротиноїдів, пігментів, які створюють природну захист від ультрафіолету, покращують стан шкіри та живлення клітин. Під впливом цих речовин волосся набуває природного блиску, стає менш ламким і сухим.

У коренеплоді моркви у великій кількості є витамини С і Е. Якщо щодня з’їдати по 200 г овочів, можна помітно поліпшити ріст волосся і його якість, запобігши випадання.

Однак пам’ятайте, що витамини А і Е засвоюються тільки в поєднанні з жирами. Обов’язково додавайте в салат з тертою морквою ложечку рослинної олії або сметани — і ваше волосся скаже вам спасибі.

Печінка

Печінка багата на В12, біотин та інші витамини групи В, що відіграють важливу роль у клітинному метаболізмі. Вони запобігають ламкість і сухість волосся, відповідають за природний блиск.

Оливкова олія

Для того щоб кератин міцно тримався біля стрижні волосини, необхідні ліпіди, що обволікають волосся. Оливкова олія – ​​чудовий джерело поліненасичених жирних кислот. Вони стимулюють обмінні процеси, покращуючи живлення шкіри голови.

Лише 2 столові ложки олії здатні за місяць покращити стан волосся, зробити його більш міцним і блискучим. Олією можна заправляти салати чи каші.

Завдяки корисним жирам оливкової олії зміцнюється структура волосся, а на його поверхні формується плівка, яка захищає його від шкідливого впливу зовнішніх факторів, у тому числі ультрафіолету.