Для здорового стану слизової оболочки кишківника важливо мінімізувати споживання деяких продуктів або уникати їх, інформує sutura.org.ua

Яким чином пов’язані між собою схильність до застуд чи грипу та їжа? Їжа, яка споживається щодня, має великий вплив на стан кишківника і разом з ним на імунітет, оскільки близько 70 відсотків клітин імунної захисту людини перебувають саме в цьому органі травного тракту. Точніше, у слизової оболонці кишківника.

За словами вченого Мічиганського університету Еріка Мартенса, слизова оболонка кишківника є місцем для бактерий, які потребують харчування, — інакше вони почнуть проїдати її. Однак невідповідні продукти призводять до того, що починають активізуватися шкідливі бактериї, і якщо їх вміст у слизовій стає дуже високим, це загрожує розвитком різних ускладнень.

Думку про те, що певні продукти здатні руйнувати слизову оболонку кишківника, а здорова їжа, навпаки, зміцнює її, підтримує гастроентеролог Томас Фрілінг.

“Бактерії у кишківниках взаємодіють з імунною та нервною системами. Якщо ви протягом тривалої години харчуєтеся неправильно, ви стаєте більш схильними до інфекцій, депресії. констатує експерт.

За словами Фрілінга, на стані кишківника особливо сприятливо позначається раціон, що нагадує середземноморську дієту, а також ту, що містить багато клітковини. Червоне м’ясо лікар радить вживати не частіше ніж двічі на тиждень (не більше 500 грамів). Сладкі і прості вуглеводи повинні вживатися лише в помірній кількості.

Також вчені назвали продукти, які руйнують слизову оболонку кишківника:

  • вироби з високим рівнем цукру та білої муки;
  • в’ялені, копчені та дуже перероблені ковбасні вироби — їх слід їсти не частіше одного разу на тиждень;
  • ті, що містять погані жири: потрібно виключити маргарин, майонез і сало їсти в помірній кількості, оскільки вони можуть викликати навантаження на кишківник.

Як зрозуміти, що зі слизовою кишківника не все гаразд? Фахівці пояснюють, що людину починають переслідувати біль у животі, метеоризм, спазми.