Найбільше вплив на наше здоров’я чинити спосіб життя: харчові звички, рухова активність, вміння долати стрес. І продукти, які ми їмо щодня, врешті-решт можуть стати підтримкою для нашого здоров’я — або наоборот, причиною розвитку серйозних хвороб. Ми зібрали кілька продуктів, які варто їсти частіше, щоб підтримати здоров’я серця — адже саме від здоров’я цього найважливішого органу залежить наше довголіття, інформує sutura.org.ua

Сало

Так-так, ми не помилилися: жирне, неодноразово вилаяне дієтологами сало — дуже корисний для здоров’я серця продукт. Річ у тім, що більшу частину жирів у салі складають мононенасичені кислоти, які дуже корисні для здоров’я судин і серця, оскільки “розчиняють” небезпечний холестерин. Тож кілька скибочок сала на день — рекомендована лікарем норма!

Насіння

У 100 г насіння соняшнику міститься 10 % добової норми магнію, який потрібний для нормальної роботи серця. Також це насіння багате на цинк, який також потрібен для здоров’я серцево-судинної системи. А гарбузове насіння багате на корисні харчові волокна, які знижують кількість небезпечного холестерину. І магнію в ньому теж дуже багато.

Пиво

Пиво — найдоступніший джерело кремнію, який допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу (захворювання, що вражає судини і призводить до інфаркту). Щоб отримати добову дозу кремнію, достатньо випити лише один півлітровий бокал пива — головне, не закушувати його жирною їжею!

Кава

Помірне вживання кави допомагає знизити аритмію — до такого висновку дійшли вчені із Сіднейського університету. А якщо випивати по 4 чашки ароматного напою на день, то можна суттєво знизити ризик розвитку сосудових захворювань. Головне, пийте чорну кофе, без молока та вершків.

Томатна паста

Лікопін — важливий елемент, який життєво необхідний для нашого серця. Чим менший його вміст в організмі, тим вищий ризик захворіти на сердечно-судинні захворювання. А найпростіше його отримати з томатної пащі: лише в 4 грамах міститься добова норма лікопіну — це менше за чайну ложку!

Картопля

Дієтологи дедалі частіше радять не виключати картопля з раціону, навіть якщо ви дотримуєтесь дієти. Варена або запечена без олії картопля є безпечною для фігури і дуже корисною для здоров’я. Річ у тім, що картопля багата на калій, який допомагає регулювати кров’яний тиск, а також витамин В6, що є дуже важливим для утворення червоних кров’яних тілець.

Банан

Ще один продукт, який у жодному разі не можна викидати зі свого раціону: лише один невеликий банан на день допоможе підтримувати потрібний рівень калію і натрію, що забезпечує нормальне функціонування всіх м’язів — у тому числі сердечного. Дуже корисно, а головне смачно!

Йогурт

Але в жодному разі не знежирень: дослідження, проведене фахівцями Бостонського Університету, підтвердило: лише дві порції йогурту на день знижують ризик розвитку інфаркту та інсульту на 30 %. Але лише без цукру!