Сахар — один із тих продуктів, споживання якого потрібно контролювати, якщо ви дійсно дбаєте про своє здоров’я. Але інформації про шкоду і користь цукру настільки багато, і вона настільки суперечлива, що дуже легко заплутатися. Ми спробували зібрати найпоширеніші — і найшкідливіші — міфи про цукор. Не вірте їм, інформує sutura.org.ua

Сахар – це яд

Дослідники та лікарі досі не готові признати сахар однозначно вредним продуктом. Так, Маріо Нестле, професор харчування з Нью-Йоркського університету, нагадує у статті, опублікованій у виданні JAMA Medicine, що сахар буде не лише безпечним, а й корисним для вашого здоров’я — якщо, зрозуміло, не перевищувати рекомендованої норми. Нагадаємо, вона становить 12,5 чайних ложок на день, причому сюди необхідно зарахувати і весь доданий сахар.

Сахар робить нас хворими

Так, надмірне захоплення сахаром може істотно підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, порушити нормальну роботу ендокринної системи та спровокувати розвиток діабету та навіть депресії. Але якщо ви контролюєте кількість цукру в раціоні, то, швидше за все, вам нема про що турбуватися.

Цукор краще замінити на підсолоджувачі та замінники

Це найгірша ідея, яка лише може виникнути у вашій голові: чисельні дослідження підтвердили прямий зв’язок між постійним вживанням хімічних підсолоджувачів — таких, як аспартам, сахарин та сукралоза — і підвищеним ризиком розвитку раку. Крім того, регулярне споживання цих та інших підсолоджувачів погано сказується на здоров’ї серця, сосудів та шлунково-кишкового тракту.

Відмова від цукру допомагає схуднути

На жаль, і це є лише міфом. Схуднути допомагає скорочення споживаних калорій і збільшення фізичної активності, а ось повна відмова від цукру, навпаки, може ввести організм у стан стресу та призвести до порушення обміну речовин. І появи лишніх кілограмів.

У натуральних соках немає небезпечного цукру

Навіть натуральні свіжовичавлені соки – це справжня цукрова бомба. І той факт, що фрукти містять фруктозу, а не глюкозу, нічого не змінюють — і та, і друга переробляються одним метаболічним шляхом. Нагадуємо, минулорічне дослідження підтвердило: лише дві склянки соку на день збільшують ризик розвитку захворювань серця на 25 %.