Глютен – це спеціальний білок, що міститься у пшениці, ячмені та житі. Для більшості людей він безпечний, але для декого може стати справжньою проблемою, оскільки травна система таких людей просто не може впоратися з клейковиною, не може її перетравити. У більшості випадків це пов’язано з целіакією — аутоімунним розладом, через яке вживання глютенових продуктів здатне завдати непоправної шкоди тонкому кишківнику. Однак є й інша група людей — ті, хто не має захворювань такого типу, проте їх шлунково-кишковий тракт просто погано перетравлює клейковину. За різними оцінками, до 13 % людей можуть мати ті чи інші проблеми із засвоєнням глютену — перевірте, чи не належите ви до їх числа?

Біль у животі після їжі

Щоразу, коли ви з’їсте трохи спагеті, або хліба, або здоби, ви відчуваєте біль у животі, тошноту або судоми. Як відзначають лікарі, це найпоширеніший симптом — але водночас його найчастіше ігнорують, оскільки більшість людей не пов’язують біль і вживання саме продуктів, що містять глютен, інформує sutura.org.ua

Здуття живота

Причини можуть бути різними – від гормонального дисбалансу до вживання, наприклад, бобових – але за наявності непереносимості глютену саме вживання продуктів, що містять клейковину, може викликати здуття живота.

Суха шкіра, яка лущиться

Дуже багато людей, які страждають на підвищену чутливість до глютену, говорять про сухість шкіри. Також часто відзначають схильність до екземи, висипу, утворення вугрів та акне.

Втрата ваги

Один із головних симптомів целіакії — постійна втрата ваги. Річ у тім, що через пошкодження кишківника їжа, яку ви їсте, не засвоюється в належній мірі — і ви втрачаєте вагу. Крім того, через больові відчуття, які з’являються після їжі, люди з непереносимістю глютену намагаються менше і рідше їсти — і, звичайно ж, худнути.

Труднощі з концентрацією

Це може здатися дивним, але чисельні дослідження підтверджують: непереносимість глютену часто пов’язана з неврологічними захворюваннями — наприклад, у людей із СДВГ також часто відзначаються труднощі із засвоєнням клейковини.

Депресія

Ще один ознака захворювання – посилення (або поява) симптомів депресії або підвищеної тривожності після вживання продуктів, багатих на глютен. Дослідження, проведене у 2014 році, підтвердило зв’язок між розвитком депресії та вживанням продуктів, що містять глютен, у пацієнтів з непереносимістю клейковини.

Проблеми з кишківником

Часті закріпи? Діарея, яка виникає без будь-яких причин і так само несподівано припиняється? Проблеми з кишківником, які тривають довше за тиждень — можливий симптом непереносимості глютену. Спробуйте відмовитися на якусь годину від продуктів із клейковиною — можливо, вам стане легше.

Труднощі з пам’яттю

Ще один “неврологічний” симптом непереносимості глютену — проблеми з пам’яттю та ослаблення когнітивних функцій. Якщо ви помітили, що стали більш забудькуватими і особливо якщо ви відзначали у себе інші симптоми з нашого списку, зверніться до лікаря.

Втомлюваність

Якщо ви прокидаєтеся з почуттям втоми, якщо повсякденні справи забирають багато сил — можливо, вам варто переглянути свій раціон. Наша дієта — один із найважливіших факторів, що впливають на рівень енергії.