Ці помилки у харчуванні можуть значно погіршити стан вашого здоров’я

Головна / unsorted / Ці помилки у харчуванні можуть значно погіршити стан вашого здоров’я

Ми це те, що ми їмо. Тому не дивно, що той чи інший раціон може як покращити, так і погіршити стан організму. Тоді як саме не нашкодити собі, потураючи своїм харчовим звичкам?

Багато хто з нас хоча б одноразово в житті намагався сідати на дієту, проте сьогодні популярність набирає не короткочасна зміна харчування, а певний спосіб життя і харчове поведення, яких люди намагаються дотримуватися постійно. Про мінуси сироїдіння, веганства та інших “крайнощів”, ​​у які ми впадаємо в погоні за “чистим” харчуванням або через незнання, розповімо вам далі.

Виключення жирів з раціону

Жирі — це перш за все джерело енергії для людини, а одним із головних завдань жирів в організмі є захист внутрішніх органів, допомога правильному функціонуванню імунної системи. Жири є бар’єром для токсинів, які потрапляють до організму ззовні, та допомагають засвоюватися жиророзчинним витаминам А, D, K, E, а також дуже необхідні для здоров’я мозку, шкіри та волосся. Виключаючи зі свого раціону корисні жири, ви лишаєте організм найціннішого ресурсу – енергії, а також нормального синтезу полових гормонів.

Сьогодні джерела корисних жирів доступні у кожному магазині. Доповніть свій раціон авокадо, насінням (гарбузовим, лляним, чіа та іншим), нерафінованими оліями (оливковою, гарбузовою, авокадо), горіхами, морською рибою (лососем, сардинами, скумбрією).

Недостатнє споживання повноцінного білка

Користь білкової їжі, так само, як і жирів, дуже часто недооцінюють. Білок – основний будівельний матеріал організму. Він допомагає клітинам відновлюватись та зростати. Крім того, у білку містяться амінокислоти, які життєво необхідні для організму. Їх дефіцит може призвести до зниження пам’яті, погіршення імунітету та загального самопочуття.

Отримувати білок можна і потрібно як з продуктів тваринного, так і рослинного походження, тому в раціоні варто дотримуватися оптимального співвідношення 50/50. Обов’язково додайте у свій раціон найрізноманітніші джерела білка: яйця, рибу та морепродукти, орехи, бобові, крупи — наприклад, кіноа та гречку, кисломолочні продукти, птицю та м’ясо.

Перехід на сироїдіння

Одна з головних ідей сироїдіння полягає в тому, що люди — не всеїдні, і що наша травна система фізіологічно призначена для перетравлення фруктів, овочів та листової зелені. Виключення з раціону термічно обробленої їжі, на думку прихильників сироїдіння, дозволяє організму отримувати всі необхідні нутрієнти в їх первинному вигляді, в той час, як термічна обробка просто “вбиває” всі корисні властивості продуктів. У цьому є частка істини, але результат багато в чому залежить від правильно обраної години та способу приготування того чи іншого продукту.

Цілковита відсутність тваринних жирів і повноцінного білка в раціоні в довгостроковій перспективі негативно впливає на здоров’я та може додати проблем із самопочуттям — організму буде недостатньо енергії для повноцінної роботи.

Також за умови вживання сирої їжі значно збільшується ризик розвитку дефіциту вітаміну В12. Він відіграє важливу роль у метаболізмі білків, утворенні червоних кров’яних тілець, що переносять кисень, та здоров’я нервної системи. Нестача цього витамину може призвести до анемії, ураження нервної системи, безпліддя, захворювань кісток та серцевих захворювань.

Варто відзначити, що в середньому норма калорій людини — 1500-2000 ккал. Для прикладу, якщо ми говоримо про сироїдіння: це означає, що для її заповнення необхідно з’їдати близько 3.3 кг фруктів, 1.8 кг овочів та 2-3 столових ложок горіхів щодня. Це досить великий обсяг їжі, вживання якого може виявитися складним і також сприяти надмірному розростанню мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Вживання рафінованої їжі

Все, що багате на консерванти і піддається додатковій обробці на виробництві з метою продовження терміну зберігання та посилення смаку, сигналізує про рафіновану їжу.

Вживання великої кількості фастфуду, сладостей, чіпсів, різних соусів здатне не тільки викликати залежність, але і спричиняти виникнення серйозних проблем із серцем, підвищеного холестерину, стрибків рівня цукру в крові, діабету та ожиріння.

Головна порада тут — відмовитись чи значно скоротити кількість таких продуктів у своєму раціоні. Як їх виявити? За складом. Чим він “простіший”, тим якісніший і корисніший продукт.

Недостатнє споживання води

Дефіцит споживання добової норми води негативно позначається на роботі всього організму: проблеми з шлунково-кишковим трактом, слабкість, швидка стомлюваність, зниження імунітету. Крім очевидних проблем зі здоров’ям, у тих, хто п’є мало води, часто спостерігається схильність до переїдання. Через те, що клітини погано забезпечені кислородом, знижується і працездатність.

Добова норма води для дорослого людини розраховується за формулою 30-35 мл на 1 кг ваги людини. Водний баланс слід контролювати постійно. Зверніть увагу, що норма споживання води взимку не відрізняється від літньої, а це означає, що вона дорівнює близько 1,5-2 л води на день — це обов’язкова частина вашого рациону незалежно від сезону.

Надмірна кількість кофеїну в раціоні, який, до слова, міститься не тільки в каві, але і в чорному та зеленому чаї, шоколаді, а також енергетичних напитках, може викликати проблеми з нервною системою, серцем, спричиняти прискорене серцебиття і тремор. Надто часте вживання напоїв з вмістом кофеїну перешкоджає повноцінному засвоєнню організмом найважливіших мінералів — кальцію, заліза та ін. Намагайтесь вживати не більше 1-2 чашок кофеїнових напоїв на день.

Невелика кількість зелені та овочів у раціоні

Зелень та овочі — найбагатший джерело клітковини, витаминів та мікроелементів, а також їжа для наших корисних бактерий, що мешкають у шлунково-кишковому тракті. Не секрет, що 70-80 % імунних клітин знаходяться саме у шлунково-кишковому тракті, тому за його здоров’ям варто стежити особливо прискіпливо. Не одержуючи достатньої кількості вітамінів, наша імунна система рано чи пізно дає збій. А зниження імунітет впливає на всі системи організму. Тому протягом дня намагайтеся з’їдати як мінімум 3 порції свіжих овочів та зелені та 2 порції ягід або фруктів, особливо сезонних.

Детокс на соках

Детоксикація (очищення) організму на соках сильно нагадує однокомпонентні дієти на одному фрукті або овочі, які досі ще користуються популярністю, але називаються не так гарно.

Важливо пам’ятати, що в жодному соку не набереться повноцінний набір тих поживних речовин, які забезпечуватимуть організм потрібною для його злагодженої роботи кількістю витаминів, мінералів і тим більше амінокислот. В результаті такої дієти ви можете легко зіштовхнутися зі зниженою концентрацією уваги, проблемами зі шлунком, імунітетом та сном.

Скорочення калорійності раціону

Хтось ще вірить у те, що на дефіциті калорій можна схуднути і не нашкодити при цьому здоров’ю? Продумуючи свій раціон, дуже важливо враховувати той фізіологічний мінімум калорій, який має бути отриманий під час вживання їжі. Тому гіпокалорійні дієти у 1000 кілокалорій повинні піти в минуле, адже вони можуть серйозно нашкодити здоров’ю, викликавши проблеми зі сном, вагою, імунітетом, серцем та шлунково-кишковим трактом. У перспективі це неминуче призведе до зривів та зворотного набору ваги.

Спробуйте вести збалансований спосіб життя, за якого ваш організм не намагатиметься судомно запастися корисними речовинами і не постраждає ані через їх нестачу, ані через їх надлишок. Дотримуйтесь вашої фізіологічної норми калорій, життєво важливих нутрієнтів, будьте активними — і тоді ви неодмінно помітите, як покращиться ваше самопочуття. Основа превентивного підходу до здоров’я — профілактика та попередження, а не лікування захворювань.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!