Великими шанувальниками темного шоколаду є не лише ми самі, а й багато професіоналів у дієтології та медицині. Для них шоколад теж може бути улюбленим ласощами! Справді, справжній гіркий шоколад — 65-70% какао-бобів знижує артеріальний тиск, зміцнює серце та мозок, і до того ж зменшує потяг до сладких та солоних продуктів. Його навіть включають у багато дієт для схуднення. Проблема в тому, що часто дуже старанно поїдаємо шоколад. Максимальна кількість гіркого шоколаду, що вживається, — 25 г на день, інформує sutura.org.ua

Користь гіркого шоколаду

Всі ми знаємо про антиоксиданти, які нейтралізують (приєднують до себе та виводять) вільні радикалі в нашому організмі, забезпечуючи здоров’я серця. Також вони не допускають передчасного старіння клітин нашого тіла. Так ось гіркий шоколад містить величезну кількість антиоксидантів! У какао-бобах їх навіть більше, ніж у зеленому чаї чи червоному вині.

Шоколад підвищує тонус організму, оскільки алкалоїди, теобромін та кофеїн у його складі стимулюють наш метаболізм. І це не міф, що темний шоколад покращує настрій, це радісна реальність!

У свою чергу, поліфенолі, що містяться у гіркому шоколаді, зміцнюють сердечно-судинну систему. Розумна кількість темного шоколаду покращує працездатність кровоносної системи, запобігає утворенню тромбів та підвищує нашу працездатність.

Протипоказання

Якщо систематично їсти шоколад понад норму або надавати перевагу молочному шоколаду з різними добавками, вуглеводи в організмі будуть відкладатися у вигляді жиру.

Шоколад також може бути небезпечним, якщо він виготовлений із неякісної сировини. Такий шоколад або какао-порошок дають кінцевому продукту замість гіркого кислуватий смак. Внаслідок чого підвищується кислотність желудка, можливий гастрит та інші захворювання.

Крім того, шоколад не рекомендується людям із сечокам’яною хворобою.

Гіркий шоколад протипоказань для дітей. Вміст кофеїну в плитці темного шоколаду перевищує вміст кофеїну в чашці міцної кави.

У жодному разі не можна давати шоколад кішкам та собакам. Теобромін, що міститься в шоколаді, навіть у невеликих кількостях отруйний для них. Простежте, щоби шерстяні друзі не змогли дістатися ваших шоколадних запасів.

5 способів зробити шоколад корисним для здоров’я

Якщо ви виявите, що ваші ласощі з 2-3 плиток шоколаду швидко перетворюються на горстку, спробуйте замість цього додавати трохи темного шоколаду у страви та закуски. Ось п’ять цікавих способів отримати задоволення від шоколаду, не зашкодивши своєму здоров’ю.

Додайте шоколад у смузі та інші суміші

Крім того, що в смузі можна додати столову ложку тертого темного шоколаду, ви можете отримати користь від шоколаду, додавши свій коктейль несладкий какао-порошок. Шоколадним ароматом та сладами вишні можна замаскувати гіркоту зелені, наприклад, капустяного соку. Це дозволить випити лишню склянку витаминного напитку.

Купуючи какао-порошок, намагайтеся вибрати чисте необроблене какао, без добавок та ароматизаторів. Зверніть увагу і на те, що натуральний какао-порошок повинен бути гірким на смак. Часто в магазинах продається обробка вуглекислими солями какао-порошок із зниженою кислотністю. Це значною мірою знижує вміст антиоксиданту в какао. Така обробка робиться для зменшення гіркоти, але це вже не повноцінний продукт для нашого здоров’я.

Поліпшіть шоколадом каші

Додайте трохи здорової різноманітності до основних прийомів їжі на день. Покришіть шматочок чорного шоколаду в гарячу вівсянку або додайте шоколадну стружку до банана або полуниці. Дослідження показали, що додавання невеликого десерту в завтрак допомогло людям, що худнути, не гладшати знову, зменшуючи почуття голоду та допомагаючи контролювати апетит. Цей дієтичний прийом допоміг зменшити рівень греліну в крові, так званого гормону голоду. Шоколад для схуднення? Так звичайно!

Розтопіть шоколад

Розтопіть трохи темного шоколаду, додавши третину склянки гарячої води. А потім, постійно помішуючи, полийте їм порізані свіжі фрукти, попкорн чи щось інше до смаку. Обов’язково додайте ароматні спеції, наприклад, корицю, ваніль або мускатний горіх.

Не зупиняйтеся на досягнутому! Найуспішніші кулінари зараз комбінують темний шоколад із найнесподіванішими продуктами: спаржа в шоколаді, змащена цвітна капуста, трохи полита темним шоколадом, маслини в шоколаді, сушені помідори та зубчик чесноку з шоколадом. Спробуйте це зовсім новий смак!

Додати шоколад до горіхів

Більшість з нас люблять горіхи та різні насіння. У тому числі волоський горіх, кеш’ю, мигдаль, фісташки, насіння соняшнику, гарбуза та інші. Є багато способів смачно приготувати їх. Один із них — додати до горішків подрібнені сухофрукти без цукру та консервантів, додати трохи тертого свіжого імбиру, трохи вівсяних пластівців та стружку із темного шоколаду. Цією сумішшю можна приправити фруктовий салат або використовувати як начинку для тістечок. А можна додати до відварених овочів – у будь-якому випадку буде смачно!

Прикрасьте смак солодких блюд шоколадом

Овочі, приправлені темним шоколадом, це звучить досить незвично. Але традиційні мексиканські соуси часто включають темний шоколад або какао. Щоб урізноманітнити своє меню, шоколад можна додавати до вегетаріанських страв і навіть у хумусів. Смачного!

Висновки

Якщо у вас немає захворювань, коли шоколад виключений із раціону, рекомендується систематично балувати собі гірким шоколадом. Але дозволяйте собі не більше 25 г чорного шоколаду на добу.

Крім перерахованих вище корисних властивостей, гіркий шоколад стабілізує підвищений кров’яний тиск. Рятує від зубного каміння, оскільки шоколад створює на поверхні емалі зубів захисну плівку. Знижує рівень кортизолу у крові – “гормону стресу”. Запобігає різноманітним запаленням, що призводять до серцево-судинних хвороб.

Дослідження в Лондоні довели, що при кашлі гіркий шоколад допомагає навіть більше, ніж звичайні пігулки проти кашлю.

І нарешті темний шоколад підвищує настрій — науково доведений факт!