Не даремно гречку прозвали «царицею круп» за її корисні властивості, передає sutura.org.ua Разом з тим, незважаючи на таке горде звання ця особа дуже невибаглива у вирощуванні. Вона не вимагає добрив і сама справляється з бур’янами. До того ж гречка не підлягає генній модифікації. Та й готувати цар-кашу дуже просто.

Крім цього, вона є чудовим продуктом для дитячого харчування, оскільки не містить глютен і чудово поєднується з багатьма продуктами: грибами, м’ясом, молоком. А вже які в Україні гречаники готують, пальчики оближеш! Загалом з якого боку не глянь, довкола одна користь. Давайте спробуємо розібратися, чи це так насправді. Редакція сайту Kolobok.ua підготувала цікаві факти про цей продукт. Вони перед вами!

Не шукайте на поліці гречку з позначкою «еко», будь-яка гречка є екологічно чистим продуктом, оскільки для її вирощування не потрібно жодних добрив.

Гречка містить 18 незамінних амінокислот, а за якістю білка не поступається сухому молоку та курячим яйцям. При цьому засвоюється організмом рослинний білок набагато легший.

Цариця круп містить у своєму складі три з восьми необхідних організму амінокислот (треонін, лізин, триптофан), тому ідеальна для людей, які дотримуються вегатаріанства.

Гречка зміцнює судини і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, а також дбає про здоров’я суглобів, оскільки перешкоджає накопиченню в організмі солей. Це пов’язано з високим вмістом у гречці вітамінів групи РР – рутину, а також щавлевої, яблучної, малеїнової та лимонної кислот.

Гречка містить ліпотропні речовини, які захищають печінку від цирозу, сприяють поліпшенню роботи серця та підшлункової залози.

Гречка є низьковрожайною крупою. Саме тому вона не така вже поширена у світі, а в багатьох країнах Європи, де кожен шматок землі на рахунку її і зовсім днем ​​з вогнем не знайдеш. З гектара землі гречка дає врожай у 4-10 центнерів, у той час як рис у середньому 60 центнерів, а в азіатських країнах, що спеціалізуються на вирощуванні рису, цей показник досягає 150 центнерів.

Вчені довели, що гречка, завдяки безлічі мінеральних речовин, покращує роботу мозку, настрій та психоемоційний стан у цілому.

В Індії та Китаї вважають, що завдяки гречці можна заповнити нестачу енергії в організмі. До речі, їсти її при цьому зовсім не обов’язково. Досить походити кілька хвилин босими ногами по коврику, на якому розсипана крупа.

Саме гречаним лушпинням наповнюють подушки, які покликані позбавити від безсоння.

Гречка є частиною культури харчування японців. Саме в Японії виробляють традиційну гречану лапшу – соба, яку вам подадуть у будь-якому місцевому ресторані.

Любіть молочну гречану кашу? Не додавайте до неї сахар. Він нейтралізує всі корисні властивості цінної крупи. Якщо вже зовсім не можете без сладкого, додайте до каші краплю меду. Але краще цього таки не робити.

Щоб гречана каша була смачнішою та ароматною, злегка обмастіть її перед приготуванням на сухій сковороді.

Гречка ідеальний продукт для дієт, оскільки вітамінів і мінералів містить у 1,5-3 рази більше, ніж будь-яка інша крупа. Крім того, допомагає прискорити обмін речовин і вивести з організму лишню рідину. Але все ж таки харчуватися однією гречкою не рекомендується. Харчування має бути збалансованим, а моно-дієти наносять організму лише шкоду.

Гречку обов’язково потрібно включати до раціону дітей, вагітних жінок, і людей, які страждають на анемію, оскільки вона містить у великій кількості залізо.

Гречку диетологи рекомендують і людям похилого віку. Вона виводить шкідливий холестерин, який закупорює судини, що веде до необоротних наслідків для серця, судин та мозку.

Гречку необхідно їсти для очищення організму від токсинів.

За всіх своїх цінних поживних якостей корисна гречка далеко не всім. В першу чергу з обережністю потрібно ставитися до цар-каші людям із цукровим діабетом та почечною недостатністю. Також утриматися від її частого вживання варто гіпертонікам, оскільки в складі цієї крупи міститься рутин, що сприяє розширенню судин, що може спровокувати напад.