Мозок Ізраїлю забороняє давати мед дітям до 1 року – через опасность ботулізму, передає sutura.org.ua

До честі провідних виробників меду в Ізраїлі, вони не пишуть на етикетках, що він корисний. Зазвичай обмежуються написом “чистий пчелиний мед” (“дваш тиві тахор”). Але при цьому все ще є люди, які стверджують, що мед – оздоровчий засіб.

Їхні аргументи такі: мед не такий калорійний, як цукор, – всього 304 калорії на 100 г проти 400 у сахарі. Приписують йому антисептичні властивості, здатність загоювати рани, пригнічувати розмноження бактерий. Інші оспівують його як би наявну здатність зміцнювати імунітет. Давайте розберемося.

По-перше, далеко не все натуральне корисне. Наприклад, бліда поганка цілком натуральна, а про її корисність для здоров’я можна посперечатися із заздалегідь відомим результатом.

З організму пчелі мед може потрапити патогенний мікроб клостридій ботулінум, що викликає у дітей смертельно небезпечну хворобу – ботулізм. Мозок Ізраїлю забороняє давати дітям до 1 року мед – саме з цієї причини. У 2014 році в лікарні “Каплан” у Реховоті потрапив малюк у віці 7 місяців, хворий на ботулізм. Дитина перебувала у критичному стані.

Ботулізм починається з “невинного” проносу і рвоти, потім вони змінюються запором через параліч нервної системи кишечника. На наступному етапі з’являється двоїння в очах, важкість у фокусуванні погляду, падіння кров’яного тиску, проблеми з ковтанням. Ботулізм лікується введенням протиотрути, проте у тяжких випадках або при зволіканні за допомогою може закінчитися летальним результатом.

По-друге, якщо мед знищує бактерії, чому при хворобах бджіл доводиться застосовувати антибіотики?

Так, пчелі теж хворіють. У лютому 2012 року в Канаді вилучили з продажу ізраїльський мед з пасіки “Лінн”, яка перебувала під контролем

всіх подружніх органів, включаючи Раду з меду.

Канадці виявили там сліди антибіотиків із групи сульфаніламідів, які можуть бути небезпечними для людей з алергією на них. Власники пасіки “Лінн” тоді провели розслідування, запитали у канадців зразки із забракованої партії, але так і не отримали їх. Конкретний антибіотик до того часу в Ізраїлі вже 10 років як не застосовувався, мед з тієї партії в Ізраїлі не продавався. Історія так і залишилася загадкою.

По-третє, мед дуже калорійний і підвищує рівень цукру в крові. 304 калорії на 100 м – це чимало. Порівняно з м’ясом, наприклад, мед у 2 рази калорійніший. Ізраїльський діабетолог професор Ітамар Раз рекомендує суттєво обмежити споживання меду через високий вміст цукрів – глюкози та фруктози. Перший вид сильно підвищує рівень цукру в крові, а другий сприяє підвищенню рівня жирів у крові і провокує початок діабету II типу (діабету похилого віку).

У рекомендаціях до свята Рош ха-Шана мозок Ізраїлю радити при проведенні традиційного ритуалу занурення яблука в мед обмежитися невеликою порцією. А в іншу годину року – знизити вживання сладкого в будь-якому вигляді, включаючи мед, силану (фініковий мед), кленовий сироп та кукурудзяний сироп.

По-четверте, токсикологи попереджають, що разом із нектаром пчела збирає з квітів і потрапили на них пестициди. До того ж ядовитою може виявитися і нектар деяких квітів. У Новій Зеландії вже були випадки смертельного отруєння медом, у якому містився токсин тутин із нектару квітів місцевої рослини коріарію (“туту” на мові маорі).

Все сказане не означає, що треба негайно виключити мед рациону. Але й дуже захоплюватися їм теж не варто.