Триклозан сприяє появі нових штамів бактерій, стійких до дії антибіотиків, передають новини України “sutura.org.ua. Результати дослідження, проведеного вченими з Бірмінгемського університету, опубліковані в журналі Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Вивчаючи штами бактерий Escherichia coli і Salmonella, які мутували і стали стійкими до хінолонів — потужних антибіотиків широкого спектру дії — дослідники виявили, що ці бактериї також стали стійкими (резистентними) і до триклозану. Виявилося, що мутація, що призводить до стійкості до хінолонів, паралельно включає в організм бактерий інші генетичні захисні механізми, у тому числі що призводять до резистентності до триклозану.

Як відзначають дослідники, ці дані особливо важливі у світлі спостерігається в останні десятиліття поширення у всьому світі стійких до антибіотиків бактерий та популярності застосування триклозану та інших антимікробних препаратів у товарах широкого вжитку.

Сліди таких препаратів часто-густо знаходять в навколишній середовищі і тканинах людського організму. Стурбованість тим, що триклозан негативно впливає на екосистему планети і на людину, що вже призвело до заборони використання цього речовини у продуктах особистої гігієни у країнах Євросоюзу та США.