Якщо споживання солі перевершує рекомендований показник хоча б у два рази, людина може зіткнутися з неприємними для здоров’я наслідками. Надлишок солі в раціоні змінює мікрофлору кишечника. Результат – гіпертонія, погіршення перебігу аутоімунних захворювань, включаючи розсіяний склероз.

Цей висновок міжнародна група вчених (з США, Бельгії та Німеччини) зробила після проведення лабораторних експериментів. Піддослідні протягом кількох тижнів дотримувалися режиму харчування з нормальним рівнем солі, далі в їх раціон додали продукти з високим її вмістом (кількість кілька разів перевищувала рекомендації ВООЗ). Саме остання модель харчування призводила до смерті лактобактерій (Lactobacillus murinus). Паралельно у піддослідних підвищувався тиск і кількість імунних клітин Th17, що пов’язуються з гіпертонією та аутоімунними захворюваннями.

Також було проведено дослідження за участю 12 дорослих чоловіків, які протягом чотирнадцяти днів щодня споживали по 6 лишніх грамів солі. В результаті до кінця дослідження у них були зафіксовані ті самі зміни, які відзначалися у лабораторному експерименті.