Дослідники підтверджують властивість цитрусів захищати мозок від вікового руйнування — регулярне пиття апельсинового соку вони оцінюють як один із способів знизити ризик розвитку деменції, інформує sutura.org.ua

Вікова деградація мозку асоціюється з деменцією — дестабілізуючим станом, попереджувальними симптомами якого є втрата пам’яті та замедлення швидкості розумових процесів. На жаль, від деменції немає ліків, але дослідження свідчать: ми можемо знизити ризик виникнення вікового когнітивного занепаду, зміцнивши захисні сили мозку.

Новий огляд досліджень, опублікований журналом Frontiers in Neuroscience, свідчить, що споживання цитрусових та їх соку (в першу чергу вчені виділяють апельсиновий сік) здатні покращувати показники мозкової активності, особливо в період старіння.

“Хоча не існує доведеного способу лікування деменції, наявні дані підтверджують: випиваючи щодня склянку апельсинового соку, можна зменшити схильність головного мозку до вікових нейродегенеративних процесів”, – пише журнал.

Вивченням питання про вплив на мозок цитрусів займалися вчені з Університету Східної Англії у Норвічі. Вони співставили результати сотні досліджень на тему впливу речовин флавоноїдів, що містяться у цитрусових плодах, на клітини мозку та нерви, а також результати десяти досліджень з випробуваннями на людях. Фахівці прийшли до висновку, що флавоноїди, які природним чином зустрічаються в апельсинах, лимонах, лаймах та грейпфрутах, мають протизапальні та антиоксидантні властивості щодо тканин мозку. Це краще захищає їх від пошкоджень, можливих, наприклад, через старіння або основні захворювання.

“Пошкодження мозку і нервних клітин є ознакою дегенеративних станів, таких як хвороба Альцгеймера і вікове когнітивне зниження. у людей з неврологічними порушеннями, що вже є”, — повідомив старший науковий співробітник Норвічської медичної школи доктор Девід Возур.

Другий фахівець, доктор медицини Керрі Ракстон додає, що апельсиновий сік і цитрусові плоди є багатими джерелами витамину С і речовини гесперидин — вченим добре відомо про позитивне вплив даних компонентів на судинну систему та артеріальний тиск. Це також сприятливо позначається на стані головного мозку. За словами фахівця, додавання у раціон цитрусів покращує функції навчання та пам’яті.