Люди часто кажуть, що в ожирінні винна лінь хворого чи його їжа, передає sutura.org.ua Проте вчені не поспішають із ними погоджуватися, наводячи приклад п’яти наукових фактів ожиріння.

З 70-х років минулого століття до сьогодні люди з проблемою ожиріння стали зустрічатися у 10 разів частіше. Тут, звичайно, слід залишила їжа, яка значно змінилася з тих годин. Але звинувачувати у всьому лише продукти в корені неправильно. Упевнено можна заявити, що в даному випадку дотримується «баланс» між біологією людини, її стилем життя та їжею. Також вчені відзначили, що під найбільшим ризиком знаходяться ті, у кого близький родич страждав від цієї проблеми. Тобто тепер слід говорити вже про генетичні мутації, які провокують появу лишніх кілограмів.

Наступні два факти відносяться до вагітності. Мами із зайвою вагою двічі наражають своїх дітей на опасность. По-перше, лишній вага мами може стати травмонебезпечним під час пологів. А також сама дитина (при раніше згаданій мутації чи зміненому раціоні жінки) буде в утробі набирати вагу. При родах це загрожує життю дитини та сильною кровотечею мамі.

І вже очевидно, що ожиріння відкладає відбиток на потомстві хворого людини. Якщо вчасно не зайнятися своїм здоров’ям, непоправні зміни на генетичному рівні будуть переслідувати спадкоємців, створюючи дедалі більше проблем.