Крім надмірної ваги, високий вміст цукру в напитках може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань і цукрового діабету

Дітям слід давати запивати їжу не фруктовими соками, а водою, вважає група британських фахівців.

На їхню думку, це може стати ефективним способом боротьби з дитячим ожирінням.

Дієтологи вважають, що фруктові напитки містять так звані порожні калорії, тобто не мають харчової цінності.

В першу чергу вони вважають за необхідне боротися із підвищеним вмістом цукру в напитках.

Спеціалісти з харчування вважають, що не більше 11% споживаних за день харчових калорій повинні надходити з цукру, доданого в продукти виробниками, а також за рахунок меду, сиропів та фруктових соків.

Якщо виключити з цього списку алкогольні напитки, ця цифра становить 10%.

Однак жодна з вікових груп, особливо діти, не дотримує цих вимог.

Вчені, які беруть участь у кампанії з боротьби з лишньою вагою, від якої страждають більшість дорослих британців, вважають, що ця проблема не має простого рішення.

Однак щодо напоїв з високим вмістом цукру вони виявляють одностайність.

“Предлагайте дітям не лимонад, а просту воду, – каже професор Сузан Джебб з Оксфордського університету. – Їх треба привчати до цього змалку, хоча можна пити молоко”.

Професор Том Сандерс із Королівського коледжу Лондона, який очолює кафедру діабету та харчування, вважає, що люди просто відвикли від вживання води.

На його думку, у сім’ях виникла звичка ставити на стіл солодкі напитки для дітей, і це перетворилося на норму.