Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Вчені: при вживанні ферментованих молочних продуктів знижується ризик інфаркту міокарда
У чоловіків, які їдять багато ферментованих молочних продуктів, знижується ризик виникнення ішемічної хвороби серця (ІХС). З іншого боку, дуже велика кількість неферментованих молочних продуктів у раціоні пов’язана з підвищеним ризиком розвитку ІХС. Такі висновки були зроблені вченими з Університету Східної Фінляндії (University of Eastern Finland) та опубліковані в British Journal of Nutrition, інформує UkrMedia.
До ферментованих молочних продуктів відноситься сир, йогурт, кварк (м’який сир), кефір та кисле молоко. Згідно з даними попередніх досліджень, вони надають позитивний вплив на ліпідні профілі крові та знижують ризик захворювань серцево-судинної системи значно більшою мірою, ніж інші молочні продукти. Однак ця тема залишається недостатньо вивченою.
Дослідження факторів ризику ІХС, що проводилося у Куопіо, вивчало зв’язок ферментованих та неферментованих молочних продуктів з ризиком виникнення ішемічної хвороби серця.
У ньому взяли участь близько 2000 чоловіків у віці від 42 до 60 років, у яких на момент початку дослідження не було ІХС. Їх харчові звички оцінювалися на початку дослідження (1984-1989 роки). За годину спостереження, що склало в середньому 20 років, у 472 чоловіків була виявлена ішемічна хвороба серця.
Учасників розділили на групи за критерієм кількості споживання різних молочних продуктів. Дослідники порівнювали групи з найвищим і найнижчим споживанням, а також враховували різні фактори способу життя та харчування.
На основі споживання ферментованих молочних продуктів із вмістом жиру менше 3,5% (найбільш популярним виявилося кисле молоко) виділили чотири групи учасників. Їмовірність виникнення ішемічної хвороби серця у групі з найвищим споживанням була на 26% меншою, ніж у групі з найнижчим споживанням. До речі, наявність у раціоні таких високожирних ферментованих молочних продуктів, як сир, не пов’язане з ризиком розвитку ІХС.
Крім того, дослідники виявили, що дуже високе споживання неферментованих молочних продуктів підвищує ризик виникнення ІХС. Найпопулярнішим продуктом цієї категорії було молоко. Найвище споживання визначалося як «середнє щоденне споживання 0,9 літра молока». За більш низького рівня споживання зв’язку з ризиком ІХС виявлено не було.
«Тут, у Фінляндії, звички людей споживати різні молочні продукти змінилися за останні десятиліття. Наприклад, споживання молока та кислого молока знизилося, а багато ферментованих молочних продуктів, таких як йогурт, кварк і сири, стали популярними», – розповів ад’юнкт-професор Йркі Віртанен (Jyrki Virtanen).
У новому дослідженні наводяться додаткові дані про переваги для здоров’я ферментованих молочних продуктів порівняно з неферментованими. Механізм поки не до кінця зрозумілий, але, можливо, це пов’язано із сполуками, що утворюються в процесі ферментації.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!