Вчені виявили бактерії, які виробляють алкоголь і призводять до цирозу печінки у нехарчових.
Дослідники зі Столичного інституту педіатрії у Пекіні знайшли зв’язок між зараженням бактерією Klebsiella pneumonia, яка продукує алкоголь, та неалкогольною жировою хворобою печінки. Робота опублікована в журналі Cell.
У нормі печінка людини практично не містить жирової тканини. Однак під впливом різних факторів, як зовнішніх (наприклад, прийом гепатотоксичних ліків, зловживання алкоголем), так і внутрішніх (порушення обміну речовин, деякі захворювання), може розвинутися стеатоз. Це явище, при якому клітинами печінки починає накопичуватися жир, що поступово призводить до хронічного запалення, появи рубцевої тканини і, зрештою, до цирозу.
Klebsiella pneumonia — широко поширений мікроорганізм, що мешкає всюди в довкіллі, у тому числі в ґрунті та воді. Потрапляючи у різні органи чи кров людини, ця паличка може викликати важкі стани у хворого.
Вперше зв’язок цієї бактериї та неалкогольної жирової хвороби печінки запідозрили, коли у непитучого пацієнта виявили такі показники, як ніби перед обстеженням він випивав 15 чарок віскі. Біопсія печінки показала тяжку стадію НАЖБП, а лікування не давало потрібного ефекту. Перевіривши зразки калу, вчені виявили, що кількість бактерій k. pneumonia перевищувала нормальну у 900 разів.
Щоб перевірити, чи є уникальним цей випадок, вчені порівняли показники у двох груп випробовуваних: 43 хворих НАЖБП і 48 здорових за цим параметром. З’ясувалося, що у 60% хворих спостерігався високий рівень бактерій, які виробляли алкоголь в обсягах вище за норму. У контрольної групи такі показники виявились лише у шести відсотків. «Ми були здивовані, що бактерії можуть виробляти стільки алкоголю», — каже провідний автор дослідження доктор Цзін Юань.
У другій частині експерименту автори заразили одну групу мишей k. pneumonia, а другу – напоїли алкоголем. Через чотири тижні з’явилися перші ознаки інтоксикації органу в обох груп, а через два місяці вже утворилися рубці у тканині печінки.
“Ці бактерії пошкоджують вашу печінку так само, як алкоголь, за винятком того, що у вас немає вибору”, – зазначає доктор Юань.
У заражених мікроорганізмами гризунів ознаки алкоголізації виявляються лише якщо організм отримав достатньо цукру. Це допоможе краще диференціювати ті випадки НАЖБП, які пов’язані саме з бактериєю. «Пацієнти-носії цих бактерій будуть мати певну кількість алкоголю в крові після вживання простого розчину глюкози», — пояснює доктор Юань.
Поки що незрозуміло, чому в одних людей k. pneumonia викликає сильну алкогольну реакцію, а в інших – ні. «Цілком ймовірно, що ці конкретні бактериї потрапляють в організм людини через деякі носії з навколишнього середовища, такі як їжа», — припускає співавтор дослідження, доктор Ліу. «Але я не думаю, що носії поширені, інакше ми могли б очікувати набагато вищий рівень НАЖБП. Крім того, деякі люди можуть мати кишкову середу, яка більше підходить для зростання і колонізації K. pneumoniae, ніж інші через їхню генетику».
Вірус, що вбиває k. pneumonia, зменшивши розвиток НАЖБП в інфікованих цією бактериєю мишей. Вчені вважають, що у перспективі на ранніх стадіях захворювання можна успішно лікувати.
«На ранніх стадіях жирові захворювання печінки оборотні», — зазначає доктор Юань. «Якщо ми зможемо визначити причину рано, ми зможемо лікувати і навіть запобігати пошкодженню печінки». Пацієнту, з якого почалося вивчення цієї проблеми, допомогли прийом антибіотиків та зміна дієти.
Питання профілактики та лікування жирової хвороби печінки більш ніж актуальні: різними формами захворювання страждає близько четвертої населення розвинених країн.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!