Дослідницька група, очолювана Сетом Куллманом, професором біологічних наук у NC State, вивчила групи пост-ювенільних рибок даніо на одній з трьох дієт: без витамину D, збагачена витамином D і контрольна, інформує sutura.org.ua

Риби даніо протягом чотирьох місяців дотримувалися своєї особливої ​​дієти, потім дослідники вивчили їх зростання, щільність кісток, рівні тригліцеридів, ліпідів, холестерину та витамину D.

Вони також вивчили ключові метаболічні шляхи, пов’язані з виробництвом, зберіганням та мобілізацією жиру та стимулюванням зростання.

Рибки даніо в групі з дефіцитом витамину D були в середньому на 50% менші, ніж у двох інших групах, і в них було значно більше жирових запасів.

Після початкового тестування рибкам з дефіцитом витамину D давали дієту, збагачену витамином D, протягом додаткових шести місяців, щоб подивитись, чи можна повернути назад результати. Хоча риба продовжувала рости і почала використовувати запаси жиру, вона ніколи не наздоганяла за розміром інші когорти і зберігала залишкові жирові відкладення.

«Ця робота показує, що дефіцит витамину D може впливати на метаболічне здоров’я, порушуючи нормальний баланс між зростанням і накопиченням жиру», — каже Куллман. , і це явище не може бути легко звернене назад. Хоча ми ще не розуміємо механізм, ми починаємо виявляти це”.