Згідно з даними масштабного дослідження, любов до молока може стати для жінок небезпечною звичкою — його споживання може серйозно збільшити ризик розвитку раку грудей, інформує sutura.org.ua

Вчені Університету Лома Ліна у Каліфорнії провели розслідування, в межах якого вивчили взаємозв’язок між різними типами молока та ризиком розвитку раку грудей. Результати їхньої роботи опублікував Journal of Epidemiology (“Журнал епідеміології”).

Дослідники вісім років спостерігали за станом майже 53 000 здорових жінок, які за цю годину неодноразово проходили анкетування, відповідаючи на питання про харчову поведінку, вживання алкоголю, фізичну активність, візити до лікаря та хвороби членів сім’ї. У той час особливу увагу було приділено споживанню молока, оскільки ще раніше було висловлено припущення про зв’язок між молоком і раком грудей, — вчені перевіряли, чи це так.

Нарешті вони прийшли до висновку, що коров’яче молоко може впливати на схильність жінок до цього захворювання — навіть вживане у невеликій кількості.

Результати дослідження

Його автори змогли встановити залежність за допомогою 1057 нових випадків раку грудей, що виникли за вісім років проекту. Дослідники констатували:

“Споживання від 60 до 80 мілілітрів молока на день може збільшити ризик розвитку раку грудей до 30 відсотків. 230 мілілітрів на день збільшують аналогічний ризик на 50 відсотків, а 600 мілілітрів – на 80 відсотків”.

При цьому не має значення, якою є жирність молока, кажуть фахівці. Крім того, було встановлено, що ризик розвитку раку грудей підвищує лише споживання чистого молока — наприклад, сир чи йогурт на нього не вплинули.

Причина

Доктор Гері Е. Фрейзер, який очолював дослідження, назвав вагомими докази того, що коров’яче молоко здатне виявитися тригером раку грудей. Експерт пояснив, що однією з причин цього може бути рівень полових гормонів у молоці. Під час масового доїння 75 відсотків корів є вагітними і виробляють гормон, який може викликати розвиток раку грудей в організмі жінки, заявивши вчень.