Вчені виявили, що вживання омега-3 жирних кислот здатне профілактувати розвиток астми.
Нові дослідження показують, що більш високе споживання довголанцюгових омега-3 жирних кислот у дитячому віці може знизити ризик розвитку подальшої астми, але тільки у дітей, що несуть загальний варіант гена. Дослідження, проведене під керівництвом лондонського Університету Королеви Марії, проводитиметься у співпраці з Університетом Брістоля та Університетом Саутгемптона (Великобританія), а також Каролінським інститутом (Швеція).
Старший автор, професор Сейф Шахін з лондонського Університету Королеви Марії, сказавши:
Можливо, що погане харчування може збільшити ризик розвитку астми, але досі більшість досліджень проводили “snap-shots”, співставляючи дієту і астму протягом короткого. періоду години. Замість цього ми досліджували дієту, а потім спостерігали за дітьми протягом багатьох років, щоб побачити, у кого розвинулась астма, а у кого не можемо впевнено сказати, що вживання більшої кількості риби запобігти астмі у дітей, ґрунтуючись на наших висновках, проте було б розумно для деяких дітей споживати більше риби, оскільки в цей час мало хто дотримується рекомендованого споживання.”
Риба є предметом для досліджень, оскільки вона є багатим джерелом довголанцюгових омега-3 жирних кислот, ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) та докозагексаєнової кислоти (ДГК), які мають протизапальні властивості.
Дослідження, опубліковане в Європейському респіраторному журналі, використовувало дані великої британської когорти дітей, народжених у 90-х роках, від матерів, які були вагітні на початку 1990-х років і відтоді стежили за своїм потомством. Вони проаналізували зв’язок між споживанням ЕПК та ДГК з риби у віці 7 років (оцінень за опитувальниками частоти вживання їжі) та частотою нових випадків діагностованої лікарем астми у віці 11-14 років.
Споживання довголанцюгових омега-3 з риби не було пов’язане з астмою в цілому у когорті (4543 особи). Проте, команда більш детально вивчила дітей із певним генетичним складом. Більше половини дітей носили загальний варіант у гені жирнокислотної десатурази (FADS), який пов’язаний з більш низьким рівнем довголанцюгових омега-3 жирних кислот у крові. У цих дітей більш високе споживання довголанцюгових омега-3 жирних кислот було пов’язане з нижчим ризиком розвитку астми — майже на 51 % нижчим.
Наступний крок полягає в тому, щоб побачити, чи пов’язане більш високе споживання також з нижчим ризиком загострень у дітей, у яких вже є астма.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!