Вчені виявили, що здоров’я кишківника можна покращити за допомогою авокадо
Вживання авокадо в якості частини вашого щоденного раціону може допомогти покращити здоров’я кишківника, показує нове дослідження з Університету Іллінойсу. Авокадо — це здорова їжа з високим вмістом харчових волокон і мононенасичених жирів.
“Ми знаємо, що вживання авокадо допомагає відчувати себе ситими і знижує концентрацію холестерину в крові, але ми не знали, як це впливає на кишкові мікроби та метаболіти, які виробляють мікробі”, – каже Шерон Томпсон, аспірантка відділу дієтології U of I і провідний автор статті, опублікованої в журналі Nutrition.
Дослідники виявили, що люди, які їли авокадо щодня, мали більше кишкових мікробів, які розщеплюють клітковину та виробляють метаболіти, що підтримують здоров’я кишківника. Вони також мали більшу мікробну різноманітність у порівнянні з людьми, які не отримували їжу за авокадо під час дослідження.
Мікробні метаболіти — це сполуки, вироблені мікробами, які впливають на здоров’я. Споживання авокадо зменшило кількість жовчних кислот та збільшило кількість коротколанцюгових жирних кислот. Ці зміни корелюють зі сприятливими наслідками для здоров’я.
У дослідженні брали участь 163 дорослих віком від 25 до 45 років з надмірною вагою або ожирінням, які визначалися ІМТ, не меншим за 25 кг/м² — але в іншому вони були здоровими. Одна група споживала авокадо з шкірним прийманням їжі, в той час, як контрольна група споживала аналогічну їжу, але без авокадо. Учасники надавали зразки крові, січі та калу протягом усього 12-ти недневого дослідження. Вони також повідомляли, скільки з наданої їжі вони споживали, і кожні чотири тижні записували все, що вони їли.
Хоча інші дослідження щодо споживання авокадо були зосереджені на втраті ваги, учасникам цього дослідження не рекомендували обмежувати або змінювати те, що вони їли. Замість цього вони споживали свою звичайну дієту, за винятком заміни одного прийому їжі на день їжею, наданою дослідниками.
Мета цього дослідження полягала в тому, щоб вивчити вплив споживання авокадо на мікробіоту шлунково-кишкового тракту, каже Ханна Хольшер, доцент кафедри харчування на Університеті Каліфорнії та старший автор дослідження.
“Наша мета полягала в тому, щоб перевірити гіпотезу про те, що жири та клітковина в авокадо позитивно впливають на мікробіоту кишківника. Ми також хотіли вивчити зв’язок між мікробами кишківника та результатами для здоров’я”, – каже Хольшер.
“Більша екскреція жирів означає, що учасники дослідження поглинали менше енергії з продуктів, які вони їли. Мабуть, це сталося через зменшення кількості жовчних кислот — молекул, які виділяє наша травна система і які дозволяють нам поглинати жир. Ми виявили, що кількість жовчних кислот у випорожненнях була нижчою, а кількість жиру у них була вищою у групі, яка вживала авокадо”, – пояснює Хольшер.
Різні типи жирів чинять різний вплив на мікробіом. Жирі в авокадо є мононенасиченими, тобто корисними для серця. Середній авокадо містить близько 12 г клітковини, що дуже важливо для досягнення рекомендованої кількості від 28 до 34 г клітковини на день.
“Вживання клітковини корисне не лише для нас, а й для мікробів у кишківнику, — стверджує Хольшер. — Ми не можемо розщеплювати харчові волокна, але деякі кишкові мікроби можуть. Коли ми споживаємо харчові волокна, це безпрограшно для кишкових мікробів і для нас”.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!