Відома, доступна в магазинах спеція — кардамон — здатна знижувати високий рівень цукру в крові, тим самим запобігаючи розвитку діабету. Інша її перевага — це властивість зменшувати високі показники артеріального тиску, інформує sutura.org.ua

За словами медиків, кардамон може допомагати знижувати високий рівень цукру у крові. Саме різкі стрибки цукру і його хронічно значна концентрація можуть бути передумовами розвитку сахарного діабету іншого типу.

“Кардамон називають королем прянощів – він добре відомий вченим своєю антиоксидантною та протираковою активністю. Але дослідження підтверджують його антидіабетичні властивості”, – повідомили фахівці.

Зокрема, вони посилаються на дослідження, опубліковані журналом BMC Complementary and Alternative Medicine. Його учасники з числа пацієнтів, які мають надмірну вагу або ожиріння, і страждають на діабет 2 типу, одержували 3 г добавки зеленого кардамону на день. В результаті у них було зафіксовано збільшення вмісту ірисину — ферменту, що покращує чутливість до інсуліну, а також метаболізм глюкози. Крім того, у випробовуваних покращилися оцінки глікемічного статусу, ліпідного профілю, біомаркерів окисного стресу.

“Людям з діабетом слід збільшити споживання кардамону: він не тільки сприяє регуляції рівня цукру в крові, але також допомагає впоратися з іншими ускладненнями, пов’язаними з цим захворюванням. Зокрема, він здатний посилити імунну відповідь проти метаболічних ферментів і корисний для захисту від метаболічного синдрому, зростання жиру на животі”, – зазначили вчені.

Вони рекомендують приймати чорний та зелений кардамон. Крім того, що “магазинна” спеція допомагає від високого цукру у крові, вона також сприяє зниженню кількості тригліцеридів у плазмі, покращенню показників кров’яного тиску. Дослідники пов’язують це з високим вмістом антиоксидантів у кардамоні. До того ж спеція активізує сечовипускання і допомагає усунути надлишки води, що сприятливо впливає на тиск.

Люди, які страждають на діабет, сильніше піддаються ризику розвитку гіпертонії, яка також може призводити до серцево-судинних захворювань і проблем з травленням. недостатність”, – констатують наукові фахівці.