Наночастки оксиду цинку присутні у металевих банках для овочів, м’яса, морепродуктів. Зазвичай цинк використовується як антибактеріального захисту. Це допомагає суттєво продовжити термін придатності продуктів. Однак для людини надмірна концентрація цього металу є серйозною загрозою, передає sutura.org.ua

Співробітники Університету Бінгемтона проаналізували хімічний склад банок з-під кукурудзи, тунця, спаржі та курки. Найбільш забрудненим наночастинками цинку виявився консервований тунець. Він містив у 100 разів більше денної норми цинку. На іншому місці за небезпекою стояли курячі консерви, а на третьому – спаржа. Найменше цинку було у консервованої кукурудзі.

Наночастки цинку осідають на клітинах органів шлунково-кишкового тракту і провокують втрату мікроворсинок. Відповідно, зменшується площа поверхні кишечнику, що перешкоджає всмоктуванню поживних речовин. Деякі з наночастинок також викликають запальну реакцію. Внаслідок цього збільшується проникність стінок кишечника для різних шкідливих сполук.