В основі розвитку захворювання лежить неправильне харчування – дієта, багата насиченими жирами та простими вуглеводами.

Результати дослідження, проведеного австралійськими вченими, опубліковані у журналі Scientific Reports, передає sutura.org.ua

Свої висновки дослідники зробили на підставі даних, отриманих у ході експериментів на лабораторних щурах. Животних на 16 неділі посадили на дієту, багату простими вуглеводами та насиченими жирами, і спостерігали, що відбувається з хрящовою тканиною їх колінних суглобів. В результаті таке харчування призвело до порушення обміну речовин, у тому числі і в суглобах, і до витончення хрящової тканини, що зробило її більш схильною до пошкодження.

В якості джерел насичених жирів дослідники використовували яловиче сало, вершкову олію, пальмову та кокосову олію. При цьому з’ясувалося, що не всі насичені жири однаково шкідливі для суглобів — коли вчені замінили в раціоні щурів яловиче сало на лауринову кислоту (насичений жир, що міститься в кокосовому маслі), ознаки руйнування хрящової тканини та порушення обміну речовин скоротилися.

“Отримані дані говорять про те, що в основі розвитку остеоартрозу лежить не знесення суглобів, а неправильне харчування”, – підкреслив провідний автор дослідження професор Інь Сяо (Yin Xiao).