Вживання чаю значно знижує ризик захворювань серцево-судинної системи, впевнені вчені, інформує sutura.org.ua

Такого висновку дійшли вчені Університету Західної Австралії, повідомляє Live Science.

Фахівці проаналізували дані про 53 тисячі людей, які взяли участь у довготривалому дослідженні, запущеному в 90-ті роки. Добровольці заповнювали опитувальники харчової поведінки, в яких вони вказували, які продукти вони їли і як часто.

За здоров’ям випробовуваних стежили протягом 23 років. По закінченню цього періоду у 12 тисяч учасників з’явилися порушення у роботі серця.

Виявилося, що добровольці, які вживали за день близько 500 міліграмів флавоноїдів, мали нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та хвороби периферичних артерій.

При цьому потрібна кількість флавоноїдів, що володіють протизапальними властивостями, міститься у чашці чаю, чорниці та інших продуктах. Проте куріння та вживання алкоголю збільшують кількість флавоноїдів, необхідну для досягнення позитивного ефекту.