Десерт у вершковому соусі

Яскраво-руда хурма – ті, що треба смутними листопадовими вечорами. Допоможе підбадьоритися та напитати корисними речовинами та мікроелементами.

Інгредієнти: 6 – 7 шт. хурми середнього розміру · 1 склянку густих (33%) вершків · 1 склянку сахарного піску · 2 ст. ложки муки · 1 пакетик ванильного цукру · 2 яйця · 1 л води · 1 апельсин.

ГОТУЄМО:

1. Спочатку зваримо хурму в сиропі. Для цього розчиняємо у воді все кількість цукру і доводимо до кипіння. Потім обережно перекладаємо в сироп хурму, зменшуємо вогонь до маленького, варимо близько 3 – 4 хвилин і одразу ж знімаємо з вогню.

2. З апельсина дрібною теркою знімаємо цедру і видавлюємо сік. Сік проціджують. Сік і цедру додаємо в гарячий сироп із хурмою і залишаємо повільно остуджуватися при кімнатній температурі.

3. Остиглу і хурму, що наситилася сиропом, акуратно дістаємо і знімаємо з неї шкірку. Перекладаємо у форму для запікання.

4. Окремо з ванільним сахаром збиваємо яйця у білу піну. В кінці додаємо муку та вершки.

5. Вершкову масу виливаємо на хурму і запікаємо в розігрітій до 180 ОС духовці близько 15 – 20 хвилин.

Гарбуз і гриби – смачно і корисно

Осінь – саме час приготувати суп з гарбуза та грибну ікру

Суп з гарбуза

У холодний осінній день кілька ложок супу зігріють та порадують.

Інгредієнти:

На літр води

  • 1 середнього розміру гарбуз,
  • 1 дрібна картопля,
  • 1 стебло цибулі-порею,
  • соль, перець, майоран,
  • оливкова олія.

ГОТУЄМО:

Гарбуз та картопля очистити і нарізати кубиками.

Лук-порей нарізати дрібними кільцями.

Змажити все на оливковій олії 5 хвилин.

Залити водою, додати сіль і спеції.

Коли закипити, залишити на 20 хвилин варитися на середньому вогні, прикривши кришкою.

Через 20 хвилин зняти з вогню та збити блендером до пюреподібної маси.

Якщо суп буде дуже густий, можна розбавити його водою. А ще можна додати вершки, щоб смак супу вийшов кремовий.

Грибна ікра

Інгредієнти:

  • Грибі – 0,5 кг,
  • 1 луковиця,
  • 2 – 3 зубчики чесноку,
  • лимонний сік – 1 ст. ложка,
  • півсклянки води,
  • рослинне масло – для змаження,
  • сіль та чорний перець.

ГОТУЄМО:

Почистіть гриби наріжте. Розігрійте на сковороді олію, викладіть гриби. Додайте воду і тушкуйте приблизно годину. Пропустіть через м’ясорубку гриби.

Обмастіть лук, дрібно наріжте чеснок.

Додайте лук, чеснок, лимонний сік, сіль і перець у грибну масу. Для смаку можна додати ще і кріп з петрушкою.

Готово!

ЗАКУСКА

Година квасіті!

Смачні рецепти страв з капусти

З антоновкою та журавлиною

Мало хто відмовиться від хорошого моченого яблучка або моченої журавлині.

Інгредієнти: на 10 кг капусти · 3 кг антонівки (або інших міцних яблук зимових сортів) · 1 кг моркви · 1 кг журавлини (можна брусниці) · 1 кг великої повареної солі.

ГОТУЄМО:

1. Капусту дрібно хиткуємо, моркву крупно натираємо. Верхні листки капустяних качанів зберігаємо.

2. Капусту змішати з морквою і протираємо з силлю.

3. Дно посуду, в якому збираєтесь робити заготівлю, застеляємо капустяним листям. Далі викладаємо кулями: капусту, на неї – яблука, далі знову капусту, на неї – ягоди. Кулю ягід закриваємо кулею капусти товстішою – це щоб їх яблука не розчавили. Потім повторюємо черговість шарів: капуста – яблука – капуста – ягоди – капуста.

4. Верхню кулю накриваємо залишилися цілим листям. Ставимо під гніт при кімнатній температурі приблизно на 5 – 7 днів. Знімаємо піну, а самі соління протягом цієї години пару-трійку разів проколюємо до самого дна.

5. Готову закуску виносимо на холод. До речі, мороз їй не страшний. Від цього і антонівка, і мочена журавлина стануть ще смачнішою.

Провансаль

Знаменитий салат провансаль – улюблена закуска гурманів по всьому світу, де взагалі чули про існування квашеної капусти. По суті – це кілька облагороджених рецептів звичайної солоної капусти, з яким під силу впоратися навіть новачкові.

Інгредієнти: 3 кг капусти · 0,5 кг моркви · 1 ст. ложка тмину · 3 – 4 антонівки · 3 – 4 лаврових листів · горсть журавлини · горсть зюмів без кісточок · 3 ст. ложки солі · 1,5 ст. ложки яблукового уксута · 1,5 л води.

ГОТУЄМО:

1. Капусту тонко хиткуємо, моркву натираємо на крупній тертці. Яблука очищаємо від насіння та нарізаємо на четвертинки. Лавровий лист ламаємо на 2 – 3 частини.

2. Перемішуємо між собою капусту, моркву, лавровий лист, яблука, тмин, журавлину і

зюмки. Підготовлену масу якомога щільніше розкладаємо по чистих сухих банках.

3. Окремо готуємо маринад: воду з|із| сіллю|сольм| і сахаром доводимо до кипіння і охолоджуємо до кімнатної температури, потім додаємо яблучний уксус. Заливаємо підготовлену капусту. Накриваємо чистою сухою марлею та залишаємо у теплому місці на 4 – 5 днів. За годину засолювання кілька разів проколюємо капусту аж до дна. Готовий провансаль виносимо на холод.