Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Від хурми не зарікайся
Десерт у вершковому соусі
Яскраво-руда хурма – ті, що треба смутними листопадовими вечорами. Допоможе підбадьоритися та напитати корисними речовинами та мікроелементами.
Інгредієнти: 6 – 7 шт. хурми середнього розміру · 1 склянку густих (33%) вершків · 1 склянку сахарного піску · 2 ст. ложки муки · 1 пакетик ванильного цукру · 2 яйця · 1 л води · 1 апельсин.
ГОТУЄМО:
1. Спочатку зваримо хурму в сиропі. Для цього розчиняємо у воді все кількість цукру і доводимо до кипіння. Потім обережно перекладаємо в сироп хурму, зменшуємо вогонь до маленького, варимо близько 3 – 4 хвилин і одразу ж знімаємо з вогню.
2. З апельсина дрібною теркою знімаємо цедру і видавлюємо сік. Сік проціджують. Сік і цедру додаємо в гарячий сироп із хурмою і залишаємо повільно остуджуватися при кімнатній температурі.
3. Остиглу і хурму, що наситилася сиропом, акуратно дістаємо і знімаємо з неї шкірку. Перекладаємо у форму для запікання.
4. Окремо з ванільним сахаром збиваємо яйця у білу піну. В кінці додаємо муку та вершки.
5. Вершкову масу виливаємо на хурму і запікаємо в розігрітій до 180 ОС духовці близько 15 – 20 хвилин.
Гарбуз і гриби – смачно і корисно
Осінь – саме час приготувати суп з гарбуза та грибну ікру
Суп з гарбуза
У холодний осінній день кілька ложок супу зігріють та порадують.
Інгредієнти:
На літр води
- 1 середнього розміру гарбуз,
- 1 дрібна картопля,
- 1 стебло цибулі-порею,
- соль, перець, майоран,
- оливкова олія.
ГОТУЄМО:
Гарбуз та картопля очистити і нарізати кубиками.
Лук-порей нарізати дрібними кільцями.
Змажити все на оливковій олії 5 хвилин.
Залити водою, додати сіль і спеції.
Коли закипити, залишити на 20 хвилин варитися на середньому вогні, прикривши кришкою.
Через 20 хвилин зняти з вогню та збити блендером до пюреподібної маси.
Якщо суп буде дуже густий, можна розбавити його водою. А ще можна додати вершки, щоб смак супу вийшов кремовий.
Грибна ікра
Інгредієнти:
- Грибі – 0,5 кг,
- 1 луковиця,
- 2 – 3 зубчики чесноку,
- лимонний сік – 1 ст. ложка,
- півсклянки води,
- рослинне масло – для змаження,
- сіль та чорний перець.
ГОТУЄМО:
Почистіть гриби наріжте. Розігрійте на сковороді олію, викладіть гриби. Додайте воду і тушкуйте приблизно годину. Пропустіть через м’ясорубку гриби.
Обмастіть лук, дрібно наріжте чеснок.
Додайте лук, чеснок, лимонний сік, сіль і перець у грибну масу. Для смаку можна додати ще і кріп з петрушкою.
Готово!
ЗАКУСКА
Година квасіті!
Смачні рецепти страв з капусти
З антоновкою та журавлиною
Мало хто відмовиться від хорошого моченого яблучка або моченої журавлині.
Інгредієнти: на 10 кг капусти · 3 кг антонівки (або інших міцних яблук зимових сортів) · 1 кг моркви · 1 кг журавлини (можна брусниці) · 1 кг великої повареної солі.
ГОТУЄМО:
1. Капусту дрібно хиткуємо, моркву крупно натираємо. Верхні листки капустяних качанів зберігаємо.
2. Капусту змішати з морквою і протираємо з силлю.
3. Дно посуду, в якому збираєтесь робити заготівлю, застеляємо капустяним листям. Далі викладаємо кулями: капусту, на неї – яблука, далі знову капусту, на неї – ягоди. Кулю ягід закриваємо кулею капусти товстішою – це щоб їх яблука не розчавили. Потім повторюємо черговість шарів: капуста – яблука – капуста – ягоди – капуста.
4. Верхню кулю накриваємо залишилися цілим листям. Ставимо під гніт при кімнатній температурі приблизно на 5 – 7 днів. Знімаємо піну, а самі соління протягом цієї години пару-трійку разів проколюємо до самого дна.
5. Готову закуску виносимо на холод. До речі, мороз їй не страшний. Від цього і антонівка, і мочена журавлина стануть ще смачнішою.
Провансаль
Знаменитий салат провансаль – улюблена закуска гурманів по всьому світу, де взагалі чули про існування квашеної капусти. По суті – це кілька облагороджених рецептів звичайної солоної капусти, з яким під силу впоратися навіть новачкові.
Інгредієнти: 3 кг капусти · 0,5 кг моркви · 1 ст. ложка тмину · 3 – 4 антонівки · 3 – 4 лаврових листів · горсть журавлини · горсть зюмів без кісточок · 3 ст. ложки солі · 1,5 ст. ложки яблукового уксута · 1,5 л води.
ГОТУЄМО:
1. Капусту тонко хиткуємо, моркву натираємо на крупній тертці. Яблука очищаємо від насіння та нарізаємо на четвертинки. Лавровий лист ламаємо на 2 – 3 частини.
2. Перемішуємо між собою капусту, моркву, лавровий лист, яблука, тмин, журавлину і
зюмки. Підготовлену масу якомога щільніше розкладаємо по чистих сухих банках.
3. Окремо готуємо маринад: воду з|із| сіллю|сольм| і сахаром доводимо до кипіння і охолоджуємо до кімнатної температури, потім додаємо яблучний уксус. Заливаємо підготовлену капусту. Накриваємо чистою сухою марлею та залишаємо у теплому місці на 4 – 5 днів. За годину засолювання кілька разів проколюємо капусту аж до дна. Готовий провансаль виносимо на холод.
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!