Люди, які звикли рано вставати, мають безліч переваг для здоров’я, особливо якщо вони ніколи не пропускають завтрак. Результати нового дослідження показали, що люди, чиє перше приймання їжі відбувається рано вранці, мають найнижчий ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу, інформує sutura.org.ua

Група вчених вивчала вплив переривчастого голодування на рівень цукру у крові. У ході експерименту було виявлено, що завтрак до 8:30 ранку приносити більше користі здоров’ю людей, які перебувають у групі ризику появи діабету, ніж відмова від їжі на певну годину.

Добровольцями стали понад 10,5 тисячі осіб. Учасники дослідження, які вживали їжу в ранні часи, мали більш низький рівень цукру в крові та зниження інсулінорезистентності незалежно від того, чи голодували вони протягом 10 годин на день.

Водночас результати експерименту продемонстрували, що відмова від їжі на тривалий відрізок години пов’язана з більш високою інсулінорезистентністю, яка є основним фактором розвитку цукрового діабету ІІ типу. Іншими словами, люди, які застосовують практику переривчастого голодування, менш чутливі до інсуліну. Саме цей гормон регулює рівень цукру в крові.

Таким чином, дослідження показало, що час прийому їжі має велике значення для метаболізму. Цей показник важливіший, ніж проміжок між прийомами їжі. Здоровий завтрак до 8:30 допоможе підтримати ваги людини в нормі і залишатися енергійними весь день.

Фахівці відзначають, що завтрак не обов’язково є найважливішим прийомом їжі, проте за його допомогою легше підтримувати стабільний рівень енергії протягом усього дня. Вранці найкраще споживати білки в поєднанні з корисними жирами, клітковиною та цілозерновими продуктами.