Вживання цих продуктів безпосередньо впливає на тривалість вашої життя
Відповідно до дослідження, проведеного в Японії, люди, які споживають більше рослинного білка, можуть жити довше, ніж ті, хто отримує більше білка з м’яса. Мабуть, тваринні білки не впливають на тривалість життя. Результати дослідження опубліковані у JAMA Internal Medicine.
Автори роботи спостерігали майже за 71 000 дорослих японців середнього віку протягом двох десятиліть. У порівнянні з людьми, які споживали найменше кількість рослинного білка, що ті, хто їв найбільше кількість такого білка, мали на 13% менше ймовірності померти під час дослідження і на 16% менше — померти від серцево-судинних захворювань.
«Найбільш ранні дослідження показали, що інтенсивне споживання тваринного білка пов’язане зі збільшенням хронічних захворювань і зростанням смертності, адже часте споживання рослинного білка пов’язане зі зниженням цих ризиків. Однак спостереження здебільшого проводились у західних країнах, де споживання тваринного білка значно вище, ніж рослинного», — сказав доктор Френк Ху, завідувач кафедри харчування у Гарвардській школі охорони громадського здоров’я Чана у Бостоні.
«У цьому японському дослідженні показники споживання рослинного білка досить високі, а тваринного білка — невеликі порівняно з показниками у західних країнах», — також зазначив Ху.
Під час проведення спостережень померло 12 381 осіб. З них 5055 – від раку, 3025 – від серцево-судинних захворювань, 1528 – від хвороб серця і 1198 – від порушень мозкового кровообігу.
Люди, що замінили в раціоні всього 3% червоного м’яса рослинним білком, під час дослідження вмирали на 34% рідше, на 39% рідше вмирали від раку і на 42% рідше — від хвороб серця.
Ті ж, хто замінив 4% м’ясних продуктів рослинним білком, вмирали на 46% менше і на 50% рідше від раку.
«Коли люди їдять більше рослинної білкової їжі, наприклад горіхів, сої та сочевиці, істотно скорочуються такі фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань, як надлишковий вага, підвищений кров’яний тиск та збільшення ліпідів у крові», — коментує результати роботи Ху.
Крім того, рослинні продукти містять не лише білок, а й інші корисні поживні речовини: так звані хороші жири, антиоксиданти, витамини, мінерали та фітохімічні речовини. З іншого боку, дієти з високим вмістом червоного м’яса та м’ясних продуктів пов’язані з широким спектром негативних наслідків для здоров’я, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання та деяких видів раку.
Дослідження не було контрольованим експериментом, яке призвано довести, чи може кількість чи тип білка, яку люди споживають, безпосередньо впливати на їх тривалість життя. До того ж спостереження мало обмеження. Як припускає співавтор дослідження Норі Савада з Національного онкологічного центру в Токіо, раціон учасників, який оцінювався лише один раз на початку дослідження, цілком міг з часом змінитись.
Однак, незважаючи на це, доктор Ху робить висновок: «Щоб жити довше, треба змінювати червоне м’ясо на здорові рослинні білки, що містяться в горіхах, сочевиці та цільному зерні. Ці продукти є кориснішими для здоров’я».
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!