Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Здоровий кишечник: продукти, що покращують роботу головного органу довголіття
Кишечник часто називають головним органом довголіття. Справа в тому, що в ньому містяться безліч “поганих” та “хороших” бактерій. Сукупність цих бактерій називається мікробіотою. Коли шкідливих організмів стає більше, можуть виникнути проблеми зі здоров’ям не тільки травної системи, але й усього організму.
За словами дієтолога Тобі Смітсон, мікробіота кишечника відіграє важливу роль у регуляції метаболізму, запобігає або викликає різні хвороби. Зробити мікробіоту здоровішою і, отже, поліпшити роботу кишечника можуть пробіотики. За даними Harvard Health Publishing, дослідження підтверджують, що вони здатні допомогти у лікуванні низки захворювань, включаючи хворобу Крона, діарею, екзему, синдром роздратованого кишечника (СРК) та виразковий коліт.
Продукти з високим вмістом пробіотиків:
- Йогурт. Є найпоширенішим у світі ферментованим продуктом. Виходити він шляхом сквашування спеціальними бактеріями молока та ферментування лактози. Згідно з Harvard Health Publishing, справжній йогурт містить один із двох специфічних типів бактерій: термофільний стрептокок та болгарська паличка. Одним із найбільш корисних вважається грецький йогурт. Він також містить багато білків та кальцію;
- Кефір. У ньому іноді більше пробіотиків, ніж у традиційному йогурті. Кефір може протидіяти зростанню поганих бактерій і сприяти травленню, каже лікар-дієтолог Максін Юнг. Крім того, цей продукт здатний підтримувати імунну систему, що є джерелом білка, кальцію та калію. Дослідники називають і протипухлинні властивості кефіру.
- Деякі види сиру. Корисні бактерії часто містять такі ферментовані сири, як чеддер, гауда, моцарелла та блакитний сир;
- Квашена капуста. Завдяки процесу ферментації цей продукт містить безліч пробіотиків. Квашена капуста не тільки підтримує здоров’я кишечника, вона багата на витамини, мінерали та клітковину. Як зазначає Смитсон, без достатньої кількості клітковини у раціоні пробіотики не зможуть вижити досить довго, щоб принести певну користь організму. Потрібно також пам’ятати, що квашена капуста тривалого зберігання Не містить пробіотиків;
- Соління. Солоні огірки, буряк, капуста, редька та інші овочі – джерела корисних бактерій. При цьому соління повинні бути приготовлені методом ферментації, замість засолювання з уксусом, передає портал Livestrong;
- Яблучний уксус. Він стане добрим джерелом пробіотиків при додаванні в якості приправи або маринаду. Крім корисних бактерий в оцті міститься мало вуглеводів і дуже мало натрію. Дослідження показало, що яблучний уксус знижує окислювальний стрес і знижує ризик ожиріння. Досліди проводилися на щурах.
Крім того, пробіотиками багаті деякі страви з азіатської кухні. До них належать корейська кімчі, а також така традиційна японська їжа, як місо і натто.
Джерело glamour.kyiv.ua
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Всі матеріали розміщенні на сайті, виключно, для ознайомлення!