Вчені з університету Сайтаму в Японії провели дослідження, результати якого дають підстави стверджувати, що речовини, що містяться в зеленому чаї та моркві, здатні знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, інформує sutura.org.ua

Хвороба Альцгеймера виникає через накопичення всередині нейронів патогенної речовини – білка бета-амілоїду (амілоїдні бляшки). Він утворюється з «уламків» білка APP, який бере участь у процесах лагодження пошкоджених нейронів.

Вчені спробували з’ясувати, як різні фітогормони та білки, що присутні у рослинах, впливають на швидкість формування «уламків» APP. Для цього вчені досліджували рослини, які взаємодіють з альфа-секретазою – білком, який руйнує клуби білкового мусора, включаючи і залишки APP.

Для дослідження взяли екстракт зеленого чаю та моркви – у чаї міститься речовина EGCG, а у моркві, відповідно, ферулова кислота – саме у цих речовинах домінує альфа-секретаза.

Отримавши велику кількість цих ферментів, вчені провели дослідження на мішах, схильних до розвитку хвороби Альцгеймера.

Як показали експерименти, комбінація екстракту моркви та чаю діяла на мозок мишей значно сильніше, ніж працювали ці речовини окремо. Всього через 3 місяці після переходу на дієту з великою кількістю екстрактів моркви та зеленого чаю, концентрація амілоїдних бляшок у мозку мишей різко впала, а їх когнітивні здібності помітно покращилися.

Зокрема, їхня епізодична пам’ять стала настільки ж доброю, як і у здорових мишей такого ж віку, а здатність згадувати події далекого минулого покращилася приблизно в 1,5 рази.

Тому, вчені стверджують, що збільшення в раціоні людей зеленого чаю та моркви справді може зменшити ризик захворювання на хворобу Альцгеймера.