SUTURA

Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Глосарій

ПАСТИ ЗАХИСНІ

0
(0)

ПАСТИ ЗАХИСНІ – засоби для захисту шкіри від дії деяких несприятливих виробничих факторів. Залежно від призначення і фізико-хімічних властивостей П. з. поділяються на гідрофільні і гідрофобні пасти і мазі. Залежно…

ПАСТЕРНАЦЬКОГО СИМПТОМ

0
(0)

ПАСТЕРНАЦЬКОГО (Ф. И. ПАСТЕРНАЦКИЙ) СИМПТОМ – чутливість або біль при нанесенні несильних поштовхів в реберно-поперековому куті справа і зліва з наступною можливою короткочасною появою або підсиленням еритроцитурії; ознака ниркової патології.

ПАСТЕРІВСЬКІ СТАНЦІЇ

0
(0)

ПАСТЕРІВСЬКІ СТАНЦІЇ – медичні установи, завданням яких було виготовлення антирабічних вакцин і попередження в людей захворювань гідрофобією за допомогою антирабічних (пастерів ських) щеплень.

ПАСТЕРИЗАЦІЯ

0
(0)

ПАСТЕРИЗАЦІЯ (L. PASTEUR) – спосіб знезаражування харчових продуктів та інших субстратів шляхом нагрівання їх до температури, яка не досягає 1000, але достатня для загибелі вегетативних форм патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.…

ПАСТЕРЕЛЬОЗ

0
(0)

ПАСТЕРЕЛЬОЗ – інфекційна хвороба, що спричинюється пастерелами. Збудником П. в людини є Pasteurella multocida. Найчастіше джерелом зараження людини є домашні тварини та птахи, а також гризуни. Збудник потрапляє в організм…

ПАСТЕРЕЛИ

0
(0)

ПАСТЕРЕЛИ (PASTEURELLA) – рід гетерогенних біполярних грамвід’ємних бактерій, що паразитують у великій групі ссавців і птахів та викликають захворювання в людини і тварин; до роду П. входять чотири види: P.…

ПАСТЕРА МЕЙЄРГОФА РЕАКЦІЯ

0
(0)

ПАСТЕРА – МЕЙЄРГОФА (L. PAS TEUR – O. F. MEYERHOF) РЕАКЦІЯ – шляхи синтезу вуглеводів в аеробних умовах із продукту їхнього анаеробного розпаду (молочної кислоти).

ПАСТЕРА ПІЧ

0
(0)

ПАСТЕРА (L. PASTEUR) ПІЧ – апарат для стерилізації різних об’єктів сухим гарячим повітрям.

ПАСТЕРА ПІПЕТКА

0
(0)

ПАСТЕРА (L. PASTEUR) ПІПЕТКА – тонкостінна скляна трубка, яка переходить у довгий капіляр, запаяний на кінці.

ПАСТЕРА ЕФЕКТ

0
(0)

ПАСТЕРА (L. PASTEUR) ЕФЕКТ – зниження швидкості або повна зупинка гліколізу за наявності кисню, у результаті чого відбувається перехід клітини з анаеробного гліколізу або бродіння на дихання – більш економний…

ПАСТА

0
(0)

ПАСТА – густа мазь тістоподібної консистенції, порошкоподібні речовини в якій містяться в значних кількостях (20– 50 %).

ПАССАВАНА ВАЛИК

0
(0)

ПАССАВАНА (PH. G. PASSAVANT) ВАЛИК – поперечне випинання задньої стінки глотки, утворене її верхнім констриктором; при ковтанні відділяє носову частину глотки від ротової.

ПАСЛІН СОЛОДКО-ГІРКИЙ

0
(0)

ПАСЛІН СОЛОДКО-ГІРКИЙ (SOLANUM DULCAMARA) – багаторічний напівкущ з родини пасльонових з повзучим гіллястим товстим кореневищем. Стебло лежаче, витке, гіллясте, порожнисте. Гілки зелені. Листки довгастояйцеподібні, загострені, з серцеподібною основою. Квітки фіолетові,…

ПАСК

0
(0)

ПАСК – протитуберкульозний засіб; у порівнянні з іншими протитуберкульозними засобами ПАСК має слабо виражену бактеріостатичну дію і застосовується, як правило, в поєднанні з іншими протитуберкульозними препаратами.

ПАСИВНІСТЬ

0
(0)

ПАСИВНІСТЬ – байдужість, безді яль ність, млявість.

ПАСИВНИЙ

0
(0)

ПАСИВНИЙ – неактивний, байдужий, бездіяльний, інертний, млявий.