Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
Глосарій
ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ
ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ – індивідуальні, сімейні, національні традиції в харчуванні і відповідна їм пристосованість організму до деяких харчових продуктів, способів приготування та споживання страв.
ХАРЧОВІ ЗБАГАЧУВАЧІ
ХАРЧОВІ ЗБАГАЧУВАЧІ – речовини, які застосовуються в процесі технологіч ної обробки харчових продуктів для підвищення їх харчової цінності.
ХАРЧОВІ ЗАМІННИКИ
ХАРЧОВІ ЗАМІННИКИ – див.: Харчові сурогати.
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ
ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – хімічні речовини, які додаються в продукти харчування з технологічною метою на різних етапах виробництва, зберігання і транспортування для покращання або полегшення виробничого процесу, збільшення стійкості продуктів до різних пошкоджень, збереження структури і зовнішньо го вигляду.
ХАРЧОВІ ВТРАТИ
ХАРЧОВІ ВТРАТИ – втрати харчових продуктів та речовин у процесі їх виробництва, транспортування, зберігання та приготування їжі.
ХАРЧОВІ ВОЛОКНА
ХАРЧОВІ ВОЛОКНА – складна суміш сполук вуглеводної природи, які не перетравлюються і є природним компонентом нормального харчування.
ХАРЧОВІ АРОМАТИЗАТОРИ
ХАРЧОВІ АРОМАТИЗАТОРИ – харчові добавки, які застосовуються для надання харчовим продуктам необхідного аромату.
ХАРЧОВИЙ ЦЕНТР
ХАРЧОВИЙ ЦЕНТР – комплекс функціонально взаємопов’язаних структур ц. н. с., що регулює харчову поведінку і координує діяльність травної системи.
ХАРЧОВИЙ РЕФЛЕКС
ХАРЧОВИЙ РЕФЛЕКС – при дії харчового подразника спостерігається зміна функціонального стану органів травлення; вегетативний рефлекс.
ХАРЧОВИЙ РЕЖИМ
ХАРЧОВИЙ РЕЖИМ – кількісна і якіс на характеристика харчування (час і умови прийому їжі, розподіл її упродовж доби за енергетичною цінністю та складом).
ХАРЧОВИЙ РАЦІОН
ХАРЧОВИЙ РАЦІОН – кількість харчових продуктів, які забезпечують добову потребу людини в харчових речовинах.
ХАРЧОВИЙ ГІПЕРКАЛЬЦІЄМІЇ СИНДРОМ
ХАРЧОВИЙ ГІПЕРКАЛЬЦІЄМІЇ СИНДРОМ – див.: Молочно-лужний синдром.
ХАРЧОВИЙ
ХАРЧОВИЙ – такий, що стосується їжі; пов’язаний з їжею або харчуванням, ви кликаний їжею.
ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ
ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ – ступінь відповідності складу їжі потребам організму у факторах харчування.
ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ
ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ – алергічні реакції, які виникають на харчові продукти, у зв’язку з реакцією харчових антигенів з відповідними антитілами або сенсибілізованими лімфоцитами; провідну роль у механізмі розвитку Х. а. відіграє порушення процесів перетравлювання і всмоктування складових елементів їжі, надходження в…
ХАРЦЕРА СИМПТОМ
ХАРЦЕРА (F. A. HARZER) СИМПТОМ – синхронна з серцевим ритмом пульсація в надчеревній ділянці; ознака збільшення правої половини серця.
ХАРТНУПА ХВОРОБА
ХАРТНУПА (E. HARTNUP – ПРІЗВИЩЕ ХВОРОГО) ХВОРОБА – спадкові (успадкування за аутосомно-рецесивним типом) порушення всмоктування триптофану та інших амінокислот у тонкому кишечнику; характеризується порушенням всмоктування в тонкій кишці триптофану, фенілаланіну, метіоніну та інших моноамінокарбоксильних амінокислот; накопичення амінокислот , які не…
ХАРКЕВІ СИНДРОМ
ХАРКЕВІ (J. HARKAVY) СИНДРОМ – алергічний симптомокомплекс з еозинофілією в крові і тканинах: еозинофільний васкуліт із вторинним при стін ковим тромбозом і фіброзом, рециди ву ючі паренхіматозні запальні інфіль трати в легенях, небактеріальний еозинофільний полісерозит, еозинофільний міокардит, лейкоцитоз, еозинофілія.
ХАРГРЕЙВСА РОЗЕТКА
ХАРГРЕЙВСА (M. M. HARGRAVES) РОЗЕТКА – скупчення сегменто-ядерних лейкоцитів навколо вільного ядра клітини, зруйнованої антинуклеарними антитілами; початкова стадія утворення клітин червоного вовчака.
ХАРБІЦА – МЮЛЛЕРА ХВОРОБА
ХАРБІЦА – МЮЛЛЕРА (F. HAR BITZ – C. A. MÜLLER) ХВОРОБА – спадкова (успадкування за аутосомно-домінантним типом) ідіопатична гіперхолестеринемія; симптоми захворювання проявляються в молодому віці, інколи навіть у дитинстві; у крові спостерігається збільшення вмісту холестерину, вітаміну А і каротинів; на…