Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5

Глосарій

Головна Глосарій Сторінка 94

ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ

ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ – індивідуальні, сімейні, національні традиції в харчуванні і відповідна їм пристосованість організму до деяких харчових продуктів, способів приготування та споживання страв.

ХАРЧОВІ ЗБАГАЧУВАЧІ

ХАРЧОВІ ЗБАГАЧУВАЧІ – речовини, які застосовуються в процесі технологіч ної обробки харчових продуктів для підвищення їх харчової цінності.

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – хімічні речовини, які додаються в продукти харчування з технологічною метою на різних етапах виробництва, зберігання і транспортування для покращання або полегшення виробничого процесу, збільшення стійкості продуктів до різних пошкоджень, збереження структури і зовнішньо го вигляду.

ХАРЧОВІ ВТРАТИ

ХАРЧОВІ ВТРАТИ – втрати харчових продуктів та речовин у процесі їх виробництва, транспортування, зберігання та приготування їжі.

ХАРЧОВІ ВОЛОКНА

ХАРЧОВІ ВОЛОКНА – складна суміш сполук вуглеводної природи, які не перетравлюються і є природним компонентом нормального харчування.

ХАРЧОВІ АРОМАТИЗАТОРИ

ХАРЧОВІ АРОМАТИЗАТОРИ – харчові добавки, які застосовуються для надання харчовим продуктам необхідного аромату.

ХАРЧОВИЙ ЦЕНТР

ХАРЧОВИЙ ЦЕНТР – комплекс функціонально взаємопов’язаних структур ц. н. с., що регулює харчову поведінку і координує діяльність травної системи.

ХАРЧОВИЙ РЕФЛЕКС

ХАРЧОВИЙ РЕФЛЕКС – при дії харчового подразника спостерігається зміна функціонального стану органів травлення; вегетативний рефлекс.

ХАРЧОВИЙ РЕЖИМ

ХАРЧОВИЙ РЕЖИМ – кількісна і якіс на характеристика харчування (час і умови прийому їжі, розподіл її упродовж доби за енергетичною цінністю та складом).

ХАРЧОВИЙ РАЦІОН

ХАРЧОВИЙ РАЦІОН – кількість харчових продуктів, які забезпечують добову потребу людини в харчових речовинах.

ХАРЧОВИЙ

ХАРЧОВИЙ – такий, що стосується їжі; пов’язаний з їжею або харчуванням, ви кликаний їжею.

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ – ступінь відповідності складу їжі потребам організму у факторах харчування.

ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ

ХАРЧОВА АЛЕРГІЯ – алергічні реакції, які виникають на харчові продукти, у зв’язку з реакцією харчових антигенів з відповідними антитілами або сенсибілізованими лімфоцитами; провідну роль у механізмі розвитку Х. а. відіграє порушення процесів перетравлювання і всмоктування складових елементів їжі, надходження в…

ХАРЦЕРА СИМПТОМ

ХАРЦЕРА (F. A. HARZER) СИМПТОМ – синхронна з серцевим ритмом пульсація в надчеревній ділянці; ознака збільшення правої половини серця.

ХАРТНУПА ХВОРОБА

ХАРТНУПА (E. HARTNUP – ПРІЗВИЩЕ ХВОРОГО) ХВОРОБА – спадкові (успадкування за аутосомно-рецесивним типом) порушення всмоктування триптофану та інших амінокислот у тонкому кишечнику; характеризується порушенням всмоктування в тонкій кишці триптофану, фенілаланіну, метіоніну та інших моноамінокарбоксильних амінокислот; накопичення амінокислот , які не…

ХАРКЕВІ СИНДРОМ

ХАРКЕВІ (J. HARKAVY) СИНДРОМ – алергічний симптомокомплекс з еозинофілією в крові і тканинах: еозинофільний васкуліт із вторинним при стін ковим тромбозом і фіброзом, рециди ву ючі паренхіматозні запальні інфіль трати в легенях, небактеріальний еозинофільний полісерозит, еозинофільний міокардит, лейкоцитоз, еозинофілія.

ХАРГРЕЙВСА РОЗЕТКА

ХАРГРЕЙВСА (M. M. HARGRAVES) РОЗЕТКА – скупчення сегменто-ядерних лейкоцитів навколо вільного ядра клітини, зруйнованої антинуклеарними антитілами; початкова стадія утворення клітин червоного вовчака.

ХАРБІЦА – МЮЛЛЕРА ХВОРОБА

ХАРБІЦА – МЮЛЛЕРА (F. HAR BITZ – C. A. MÜLLER) ХВОРОБА – спадкова (успадкування за аутосомно-домінантним типом) ідіопатична гіперхолестеринемія; симптоми захворювання проявляються в молодому віці, інколи навіть у дитинстві; у крові спостерігається збільшення вмісту холестерину, вітаміну А і каротинів; на…