Знижка - 10% на весь медичний одяг по промокоду HALAT5
ВИНО
ВИНО – напій, який отримують у результаті повного чи часткового спиртового бродіння виноградного або плодово-ягідного соку; в залежності від технології виготовлення розрізняють В. столові (сухі, напівсухі, напівсолодкі), кріплені (міцні, десертні – напівсолодкі, солодкі лікерні), ароматизовані; особлива група – В., насичені вуглекислотою: ігристі (наприклад, шампан ське), шипучі або газовані (наприклад, сидр); за якістю В. поділяють на марочні (кращі, витримка яких кілька років) та ординарні (витримка біля 1 року); виноградні В. містять глюкозу, фруктозу, органічні кислоти (винні, яблучна, молочна, янтарна), вітаміни (С, В1, В12, РР), Р-активні речовини, мінеральні речовини (залізо, калій, кальцій, магній), мікроелементи (бор, йод, марганець, молібден та ін.), амінокислоти, різні ферменти (інвертаза, каталаза, оксидаза, пероксидаза, протеаза та ін.), речовини, які мають антибіотичні властивості, дубильні та в’яжучі речовини; за відсутності протипоказань, за призначенням лікаря, В. інколи рекомендуються при кахексії, постінфекційному виснаженні, у передопераційному та післяопераційному періоді; застосування В. має бути обмеженим, внаслідок вмісту в ньому етилового спирту; вміст спирту у виноград них В. (в %): 1) столові: сухі – 9-14, напівсухі – 9-12, напівсолодкі – 9-12; 2) кріплені: міцні – 17-20; десертні: напівсолодкі – 14-16, солодкі – 15-17, лікерні – 12-17; 3) ароматизовані – 16-18.